Asiakastarinat

Kasvupaine on stressitesti – mitä kasvuyrityksen täytyy ottaa huomioon?

Zervant on malliesimerkki menestyneestä startup-yrityksestä: liikevaihto on kasvanut 3 200 % vuodesta 2012, ja samalla yritys on kasvanut perustajakaksikosta ja paristakymmenestä neliöstä yli 40 työntekijään ja lähes 600 neliöön. Millaisia haasteita nopeasti kasvava yritys kohtaa alkutaipaleellaan?

Kulttuuri on kasvuyrityksen valttikortti

– Meillä on ollut alusta asti yksi ehdoton sääntö: emme palkkaa ihmisiä, joiden kanssa emme haluaisi viettää vapaa-aikaamme, sanoo laskutusohjelmistoja valmistavan Zervantin Brand Manager Tanja Lindner.

– Se on tärkeää, sillä startup-yritys voi menestyä vain, jos se houkuttelee oikeanlaisia osaajia heti alusta asti. Ja siinä me olemme onnistuneet.

Kasvuyrityksestä puhutaan useimmiten silloin, kun yrityksen keskimääräinen vuosikasvu on kolmen peräkkäisen vuoden aikana vähintään 20 prosenttia vuodessa henkilöstössä tai liikevaihdossa mitattuna. Zervantin kasvu on siis ollut huimaa.

Juuri kasvuvaiheessa on erityisen tärkeää, että koko henkilöstö sitoutuu tavoitteisiin, arvoihin ja työn tekemisen tapoihin, sillä menestyksestä huolimatta resurssit ovat yleensä alussa tiukilla, Lindner muistuttaa.

Mitä kasvuyrityksen pitää ottaa huomioon?

Bisnesmallin kiteyttäminen, rahoittajien vakuuttaminen, asiakkaiden löytäminen… Uuden yrityksen perustamisessa on tekemistä, mutta haasteita riittää myös kasvuvaiheessa. Kasvupaineista huolimatta koko paketin pitäisi pysyä kasassa – taloushallinnosta myyntiprosesseihin, henkilöstöhallintoon ja organisaatiorakenteeseen.

Lindnerin mukaan on kaksi tärkeää asiaa, jotka jokaisen kasvuyrityksen tulisi ottaa huomioon.

– Kun henkilökunta triplaantuu lyhyessä ajassa, täytyy pystyä varmistamaan, että ydinprosessit toimivat saumattomasti ilman, että yrityskulttuuri kärsii.

Toinen kriittinen tekijä on nopeasti lisääntyvä tilantarve.

Perinteiset pitkät ja jäykät vuokrasopimukset eivät välttämättä palvele tarkoitusta, jos liiketoiminta on jatkuvassa kasvussa. Siksi kasvuyrityksen on tärkeää löytää vuokranantaja, joka on halukas joustamaan yrityksen tarpeiden mukaan. Se ei ole aina itsestään selvää, mutta Zervantilla ei ongelmia ole ollut.

– Olemme muuttaneet kasvun takia neljä kertaa Technopoliksen tiloissa viimeisen viiden vuoden aikana, Lindner laskee. – Viimeksi sopivat tilat löytyivät vanhan toimiston alakerrasta. Muutossa meni vain puoli päivää ja työntekoa pystyi jatkamaan samantien. Mitä pienempi vaiva, sen parempi liiketoiminnalle!

Tärkeintä on keskittyä ydinbisnekseen

Monen startup-yrityksen suurin haaste on, ettei nopeaan kasvuun osata varautua. Kun tilaisuus sitten tulee, niukat resurssit kuluvat ydinbisneksen sijaan tukitoiminnoista huolehtimiseen ja yhtäkkiä vastassa on kaaos.

Näissä tilanteissa yhteistyökumppanien joustavuus on erityisen tärkeää.

– Meillä on esimerkiksi harvoin sellaisia kokouksia, joissa koko henkilöstön tarvitsee olla mukana. Siksi on järkevämpää vuokrata isot kokoustilat tarvittaessa eikä makuuttaa niitä turhaan tyhjillään, ja siihen kampusympäristö on omiaan.

Lindnerin mukaan Zervantin menestyksen kannalta on ollut kriittistä keskittyä ydinliiketoimintaan ja minimoida kaikki ylimääräinen – oli kyse sitten rönsyistä strategiassa, juoksevista kuluista tai palvelusopimusten määrästä.

Ajatusmalli on Zervantille varsin tuttu, sillä sen oma missio on tismalleen sama: helping entrepreneurs succeed with their businesses.

Zervant on suomalainen ohjelmistoyritys, jonka tuote on ilmainen laskutusohjelma pienyrityksille ja freelancereille. Yrityksen toimitilat ovat sijainneet Technopoliksen tiloissa vuodesta 2010.

 

Haluatko kuulla lisää toimivista työympäristöistä ja tutustua erilaisten yritysten menestystarinoihin ja oppeihin? Tilaa uutiskirjeemme! Käsittelemme siinä ajankohtaisia aiheita, kuten miten rakennetaan toimiva ja tehokas työympäristö ja mitä työnteon muutos tarkoittaa yrityksille ja työntekijöille.

 


 

Lue lisää eri yritysten menestystarinoita.