Kysy ensin ja opi sitten – Aape Pohjavirta, työn toisinajattelija

Oppimisen asiantuntija Aape Pohjavirta on startup-konkari, joka etsii työkseen uusia kysymyksiä.

Aape Pohjavirta kehittää mobiilikoulutusyhtiö Funzia, jonka tarkoituksena on levittää laadukasta, ilmaista oppimista kaikkiin maailman matkapuhelimiin. ”Aikaansaamme oppimista pienellä ruudulla, etänä, missä tahansa, milloin tahansa ja se on makeeta! Kaikkien tavoitettavissa oleva oppi lienee maailmaa eniten demokratisoiva keksintö”, työnsä inspiroima yrittäjä kertoo.

Toimivaksi todistetulle palvelulle etsitään uusia käyttäjiä muun muassa Turkista, Syyriasta, Jordaniasta ja Nigeriasta. ”Voisimme auttaa Lähi-idän kriisimaita, joissa ei ole sellaista valmista koulutusinfrastruktuuria, joka palvelisi muutamien miljoonien ihmisten populaatioita. Suomessahan meitä ei tarvita; kotimainen koulutusjärjestelmämme on niin kaunis, että se pystyy tällaisenaan tuottamaan suloisia suomalaisia seuraavat sata vuotta”, Pohjavirta myhäilee.

Epäonnistu turvallisesti

Funzi sijaitsee verkossa ja siellä, missä käyttäjät ovat. Työssään funzilaiset suosivat UMAn kaltaisia joustavia coworking-tiloja. ”Monipuolisten, rauhallisten työtilojen ja hyvien palveluiden merkityksen huomaa parhaiten silloin, kun ne puuttuvat”, suurimman osan työajastaan maailmalla viettävä Pohjavirta kehaisee. Hänen mielestään työelämä tulisikin ajatella kokonaan toisin: ”Piut paut toimistolle! Työpaikanhan määrittävät ihmiset ja työn luonne, eikä yritys.”

Pohjavirran mielestä digitalisaatio muuttaa koko työn konseptin: ”Ennen työ oli rutiininomainen suoritus. Nyt se muuttuu purskeenomaisiksi, yksittäisiksi asioiksi, jotka edellyttävät tiivistettyä osaamista.” Ihmisten välinen kanssakäyminen ei kuitenkaan tule muuttumaan, vaan tulemme aina kaipaamaan yhdessä tekemistä ja tiimistä saatavaa motivaatiota, tukea ja turvaa. ”Kun luodaan uutta, epäonnistumiseen tulee suhtautua luonnollisesti, ja se on helpompaa, jos on turvallisessa ympäristössä.”

Muista miksi

Funzissa kaikki on tehty jo alusta pitäen toisin: ”Arvojamme ovat uteliaisuus ja kyseenalaistaminen. Kun olemme ison haasteen edessä, lähdemme uteliaina selvittämään, mikä se haaste on. Me hakeudumme paikkoihin, joissa on meille tuntemattomia kysymyksiä. Meidän pitää kysellä niitä ja hakea niihin vastaukset, sillä joku aivan varmasti osaa niihin vastata!”

Pohjavirran mielestä tulevaisuutta rakennettaessa onkin olennaista esittää uusia kysymyksiä. ”Ei kannata rakentaa enää vanhoja asioita paremmin vaan rakentaa parempia asioita. Pitää keskittyä tuntemattoman ymmärtämiseen tutun osaamisen sijaan”, hän havainnoi ja lisää: ”Miksi on maailman paras kysymys. Jos et tiedä, miksi teet mitä teet, lopeta heti!”

 

Lue lisää muiden työn toisinajattelijoiden ajatuksia.

 

Innostutko työelämän muutoksen mahdollisuuksista, ja haluat lukea aiheesta lisää?
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uudet blogikirjoituksemme ensimmäisten joukossa.