Huipulta huipuille – Aleksi Litovaara on työn toisinajattelija

Lumilautailija Aleksi Litovaara on tehnyt pitkän uran rinteissä. Nykyään hän työskentelee mindfulness-ohjaajana ja laajemminkin työhyvinvoinnin parissa businessvalmentajana ja työnohjaajana. Stressinhallinta ja keskittymiskyky sekä palautuminen ja uusiutuminen ovat hänen työnsä keskiössä. Uudelle uralle Litovaaran toi oma kokemus stressistä ja burn outin partaalla käyminen. Lisäksi oma perhe on ollut suuressa roolissa.

– Ensin seurasin äänisuunnittelija-isääni TV-hommiin ja sitten äitiäni työhyvinvointialalle. Äitini on viettänyt koko työelämänsä näiden samojen asioiden parissa, Litovaara nauraa.

Rentoutta rinteestä

Alati muuttuvassa työelämässä Litovaara näkee tärkeimpänä sen, että kukin saisi tehdä oikeasti innostavia asioita.

– Työni keskiössä on auttaa ihmisiä löytämään juttuja, joista he innostuvat. Vahvuusajattelu on äärimmäisen tärkeää, jotta saa sen sisäisen motivaation puhkeamaan kukkaan.

Litovaaralle vapaus on sisäisen motivaation tärkein luoja. Vapauden ajatus kumpuaa miehen historiasta ja lumilautailun rennosta maailmasta. Hän tähdentää, että kullakin on vastuu ja vapaus löytää oma asenne ja tapa työskennellä.

– Voit itse tehdä työstäsi todella raskaan, tai sitten voi tehdä hommia kevein mielin.

Merkityksellisyyttä myötätunnosta

Toisena keskeisenä tekijänä Litovaara mainitsee myötätuntonäkökulman: tulisi olla myötätuntoinen itseään kohtaan työntekijänä. Jos ruuvia ruuvataan aina vain kireämmälle ja suoritetaan nopeammin ja tehokkaammin, ei keritä valmistautua asioihin huolellisesti. Silloin syntyy helposti virheitä.

– Suomessa mennään helposti nurkkaan häpeämään. Kun itsellä tai muilla on hankalaa, olisi tavattoman tärkeää nähdä myötätuntoisesti, että mitä siinä tilanteessa tarvitsisi. Että oikeasti kohdattaisiin, kuultaisiin, ymmärrettäisiin ystävällisesti ja sitten pistettäisiin haisemaan.

Kohtaamiset saavat työyhteisön kukoistamaan. Turha vertailu tulisi poistaa sen tieltä, että voidaan puhaltaa yhteen hiileen. Jokaisen tulisi saada kokea olevansa osa jotain suurempaa ja merkityksellistä.

Makeeta mielenrauhaa

Aleksi Litovaarassa on hitunen pioneerihenkeä: Hän oli ensimmäisiä lumilautailijoita, jotka lähtivät maailman lumille pärjäämään. Lisäksi hän on aina pitänyt henkistä harjoittelua tärkeänä. Vielä nykyisinkin Litovaaran opettamaa mindfulnessia pidetään menetelmänä kummajaisena, vaikka hyödyistä on tieteellistä näyttöä ja harjoitteista puhutaan paljon mediassa.

– Nuorissa on valmiiksi sellaista toisinajattelevuutta. He näkevät asiat hauskanpidon kautta; matkustellaan ja hankitaan omia kokemuksia.

Oikealla asennoitumisella voi työelämästäkin saada paljon irti.

– Kun on aloittelijan avoimuus ja tutkijan mieli, voi arjessa saada mielettömiä elämyksiä.

Litovaara edustaa yritysvalmentajien nuorekasta koulukuntaa.

– Itsestä huolehtiminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen ei ole pelkkää liikuntaseteliä ja fabujen hommaa. On makeeta, kuinka hyvinvointi hyödyttää työelämää. Haluan omalla persoonallani ja tarinallani innostaa ihmisiä aiheen pariin.

Yksilöllisyyttä ja ystävällisyyttä

Vaikka tiimitaidoilla on Litovaaran puheissa suuri merkitys, on ihmisten johtamisella oma roolinsa onnistuneesti järjestetyssä työssä. Hyvän johdon tulisi katsoa pitemmälle ja ajatella kestävän kehityksen kautta. Työnohjaajan hommissa näkee monesti tilanteita, joissa ihmisistä on puserrettu kaikki mehut irti:

– Se ei hyödytä ketään. Ystävällisyys ja lempeys saavat ihmiset jaksamaan paremmin. Se edistää luovuutta, jos on fiiliksissä työnteosta. Ei voida ylhäältä sanoa, että tässä on laatikko, puristaudu siihen. On etsittävä ne yksilölliset menetelmät, jotta töihin tulisi aina paras versio minusta.

Litovaara uskoo, että asiat ja opit valuvat johdosta alaspäin.

– Pitää saada ihmiset hereille. Tulisi pitää kehosta huolta ja tutustua niihin omiin vahvuuksiin. Sitä kautta keksii myös sen, mitä myötätunto voisi tarkoittaa työyhteisössä: me kaikki halutaan, että meidät kohdataan, meitä kuunnellaan ja arvostetaan. Nämä asiat ovat ihan keskiössä kun tehdään pitkällä tähtäimellä tehokasta työelämää.

– Koko Suomen kukoistus on pienen askeleen päässä: rakasta lähimmäistä ja näe hyviä juttuja, valmentaja innostuu.

Ihmisellä suuri arvo

Mindfulness-ohjaajan tulevaisuudenkuvassa ihmisellä on tärkeä rooli.

– Rakastan  ihmisiä! Toivon, että tulevaisuudessa huomioitaisiin ihmisten tarpeet entistä paremmin ja tehtäisiin olosuhteita, joissa jokaisen olisi mahdollista kukoistaa.

Litovaaraa harmittavat ihmisiin kohdistuvat tuotannolliset mittarit ja liian kriittinen arviointi.

– Näkisin, että tulisi lisätä luottamusta ja fiksua vapautta. Työntekijät haluavat tehdä hyvää tulosta ja olla hyviä ammattilaisia. Olisi pysähdyttävä useammin onnistumisten ja taidon karttumisen äärellä.

Litovaara antaa yhden yksinkertaisen avaimen hyvinvointiin: Oikea asenne ja keskittyminen positiivisista asioista puhumiseen.

– Mieti, mikä on se pienin askel, jonka voin ottaa jo tänään, ja sillä mennään!

 

Lue lisää muiden työn toisinajattelijoiden ajatuksia