Asiakastarinat

Tamperelainen IT-firma Arch Red osti kasvua Australiasta

Hervannasta on hyvä ponnistaa maailmalle. Arch Red Oy kehittää vaativia tietoliikenneratkaisuja ja osti kasvunsa vauhdittamiseksi australialaisen, itseään huomattavasti isomman yhteistyökumppaninsa.

TTY teki startin mahdolliseksi

Mobiili Internet teki vasta tuloaan vuonna 2002 kun Tampereen teknillisen yliopiston tietoliikennetekniikan laitoksella käynnistettiin ICEFIN-projekti. Sen tarkoituksena oli tutkia ongelmallisiksi osoittautuneita verkkoteknologian seikkoja, kuten skaalautuvuutta, mobiilisuutta ja turvallisuutta tulevaisuuden Internetissä. Tekes luokitteli hankkeen keihäänkärkiprojektiksi ja myönsi sille kolmivuotisen rahoituksen.

Arch Redin toimitusjohtaja Karri Huhtanen työskenteli tutkijana Tampereen teknillisessä yliopistossa ja oli keskeisesti mukana käynnistämässä hanketta. Projektin puitteissa syntyneille oivalluksille kehittyi nopeasti myös kaupallista kysyntää, jolloin Huhtanen kollegoineen perusti yrityksen Technopoliksen Hermia-kampukselle vuonna 2003.

Yritys kasvoi nopeasti, kun asiantuntijapalveluiden kysyntä kasvoi, Langaton Tampere -projekti käynnistyi ja yliopistopuolen asiakkaita tuli lisää.

Australiasta valmiita palikoita

Arch Redin ohjelmistokehityksen ytimessä on alusta alkaen ollut käyttäjien tunnistaminen ja turvalliset mobiiliverkon yhteydet. Muutamat saattavat vielä muistaa, miten vaivalloista joskus tekniikan alkuaikoina oli päästä verkkoon vaikkapa toisessa yrityksessä vieraillessaan. Nykyään kaikki on toisin.

– Löysimme maailmalta australialaisen Open System Consultants -yrityksen ja heidän Radiator-ohjelmistonsa ja Radius-palvelimensa, jotka antoivat hyvät työkalut käyttäjien tunnistamiseen, jatkaa Huhtanen. – Emme halunneet käyttää aikaa hyvän tuntuisen tuotteen keksimiseen uudestaan, joten pyysimme päästä heidän jälleenmyyjäkseen.

Bisnes kasvoi ja Arch Red hyödynsi australialaista ohjelmistoa isoille asiakkaille ja vähitellen myös operaattoreille. Huhtasen mukaan heidän ihmisensä työskentelivät ”open source” -periaatteella, raportoivat Australiaan jos havaitsivat vikoja ja auttoivat muita. Australialaiset hoksasivat suomalaisten osaavan asiansa ja kutsuivat heidät mukaan kansainvälisiin projekteihin ja yhteistyöhön kehittämään ohjelmistoa.

Australialaiset halusivat tehdä muuta

– Open System Consultants oli työskennellyt ohjelmistonsa kanssa vuodesta 1997 lähtien ja vihjaisivat runsaat kolme vuotta sitten, että voisivat keskittyä muihin projekteihinsa ja luopua siitä, kertoo Arch Redin myyntijohtaja Jaakko Stenhäll. – Kysyimme, mitä oikeudet maksaisivat ja ryhdyimme kehittämään ajatusta. Technopoliksen silloinen yrityskehityspalvelu oli moneen otteeseen isona apuna asian eteenpäin viemisessä.

Kauppasummaksi muodostui neuvotteluissa noin kaksi miljoonaa euroa ja sellaisen summan kokoaminen oli pienelle yritykselle melkoinen haaste. Julkisista rahoituslähteistä  ei rahaa kansainvälistymiseen löytynyt, mutta avuksi saatiin operaattoriliiketoiminnassa mukana olleita yksityisiä sijoittajia. Myös myyjällä oli luottamusta ostajaan ja kauppasumma sovittiin maksettavaksi neljässä erässä, kolmen vuoden aikana.

– Saimme ensimmäisen erän kokoon ja lähetimme rahat Australiaan. Näimme sopimuskumppanimme ensimmäistä kertaa vasta kun menimme Australiaan allekirjoittamaan sopimusta. Sitä ennen olimme hoitaneet asiat Skypen ja puheluiden välityksellä.

Tuote välittömästi haltuun

– Varsinaisestihan me ostimme markkinoita, koska kaupan mukana Radiuksen viitisenkymmentä jälleenmyyjää ympäri maailmaa siirtyivät meidän jälleenmyyjiksemme, kertoo Stenhäll. – Tuotteen tunsimme jo siinä vaiheessa erittäin hyvin, koska olimme kehittäneet ja konsultoineet sitä jo vuosia. Allekirjoitustilaisuudesta palatessa oli kuitenkin mukana australialainen tekninen tukihenkilö, joka avasi koko lähdekoodin hallintaamme.

Arch Red maksoi viimeisen erän kauppasummasta tämän vuoden huhtikuussa, sopimuksen mukaisesti. Ostettu liiketoiminta on kasvanut keskimäärin 50 prosenttia vuodessa, kun Arch Red on panostanut voimakkaasti myyntiin ja jälleenmyyjäverkoston hoitamiseen. Ostettu toiminta on tuottanut maksueriin tarvittavat rahat kokonaisuudessaan, joten velkaa yhtiön ei ole tarvinnut ottaa.

– Olemme onnistuneet vahvistamaan asemaamme merkittävästi kansainvälisten operaattoreiden parissa, toteaa Stenhäll. – Kasvu on siellä voimakasta ja merkittävä osa Fortune 250 -yrityksistä, kansainvälisistä yliopistoista ja muista suurista toimijoista käyttää tuotteitamme.

Rohkea suomalainen menestyy

Arch Red on hieno esimerkki suomalaisen osaamisen ja rohkeuden antamista mahdollisuuksista. Suomalainen pieni yhtiö osti maailmalta itseään paljon isomman liiketoiminnan ja on sen kautta saavuttanut merkittävää kasvua ja hyvän kannattavuuden. Myynnistä noin 90 prosenttia suuntautuu tällä hetkellä vientiin ja uusia markkinoita avataan.

Tampereen teknillinen yliopisto ja koko Hervannan kampus kasvattaa osaavia tekijöitä yhtiön palvelukseen ja Technopolis tarjoaa joustavat tilat kasvavalle yritykselle.

– Vaikka matkapuhelinbisnes on Suomesta lähes hävinnyt, niin suomalaiselle Internet-osaamiselle on käyttöä maailmalla, painottaa Huhtanen. – Päätelaitteet olivat välillä kivaa bisnestä, mutta tylsällä infralla tehdään edelleen rahaa. Infraa tarvitaan kaikkialla.

Arch Red Oy:n nimi muuttui vuoden 2018 alussa Radiator Software Oy:ksi.

Lue lisää menestystarinoita Tampereen Technopoliksesta.

Tampere

Hermia

Technopoliksen toimitilat Hermiassa sijaitsevat Hervannassa, Tampereen yliopiston ja VTT:n vieressä loistavien liikenneyhteyksien varrella. Hermian toimitiloissa kaikki palvelut ovat lähellä, sillä kampuksella on tarjolla kokoustiloja, ravintoloita sekä ruokakauppa ja …