Hetkessä läsnä – Mari Rasimus, työn toisinajattelija

Mari Rasimus on paitsi mindfulness-ohjaaja, myös some-ammattilainen, joka tietää, mitä vilkas ja sosiaalinen digielämä ihmiseltä vaatii. Hän on ohjannut mindfulnessia niin seminaariyleisöille kuin podcastinkin välityksellä. Hänestä kertova artikkeli on hyvä aloittaa kertaamalla lyhyt keskittymisharjoitus: ”Laita kädessäsi olevat laitteet syrjään”, Rasimus aloittaa. ”Ota hyvä asento tuolillasi, ja juurruta jalkapohjat maata vasten. Suorista selkäsi”, hän jatkaa lempeästi. ”Sulje silmäsi ja kuuntele ympäristöäsi. Kuulet ehkä ilmastoinnin kohinaa ja huoneen ulkopuolelta kantautuvia ääniä.” Ollaan hiljaa. Kuunnellaan ja keskitytään.

Tovin tunnustelun jälkeen huomio kiinnitetään omaan kehoon: ”Tunnetko tuolin allasi ja maan jalkapohjiesi alla? Huomioi, missä kohtaa kehoa oma hengityksesi tuntuu.” Tässä kohtaa Rasimus kehottaa laittamaan merkille sen, miten oma mieli reagoi: ”Millaisia ajatuksia nousee? Tuntuuko oudolta, turhalta tai mahtavalta, vai onko kauhea kiire päästä jo eteenpäin?” Lopuksi ollaan taas kotva ihan vaiti, minkä jälkeen hellästi palataan tähän hetkeen.

Tehotonta multitaskingia

Tietoisuus- ja läsnäolotaidoille on huutava tarve tämän päivän yhteiskunnassa, jossa kiire tunkee työ- ja vapaa-ajalle ja tekniset laitteet vaativat jatkuvaa huomiota. ”Meistä on kehittynyt valtavan hyviä multitaskaajia: palaverissa vastailemme sähköposteihin ja luulemme olevamme tehokkaita, vaikka ihmisaivot on suunniteltu keskittymään yhteen asiaan kerrallaan”, Mari Rasimus sanoo.

Ulkoisten ärsykkeiden lisäksi mielemme kehittää valtavan määrän keskeytyksiä ja ärsykkeitä: Rasimus tietää kertoa, että ihminen ajattelee kesimäärin 60 000–80 000 ajatusta päivässä: ”Suurin osa on turhia ajatuksia, jotka eivät liity siihen hetkeen, jossa olemme, vaan menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Koko päivä voi kulua niin, että olemme jossain aivan muualla. Tämä hetki on ainut hetki, missä me oikeasti voimme toimia!”

Innovaatioita vaikka väkisin

Yhteiskunnallinen ympäristö ja digitalisoitunut työelämä usuttavat jatkuvasti innovoimaan ja edistämään Suomen kilpailukykyä. ”Sellainenhan vaatii luovuutta, positiivista asennetta, kovaa itsetuntoa ja luottamusta tulevaisuuteen. Silti samaan aikaan työntekijöitä vähennetään ja yrityksissä on yhä vähemmän jengiä hoitamassa asioita”, Rasimus päivittelee epäsuhtaa. ”Brian Solis on sanonut, ettei digitalisaatiossa ole kyse niinkään teknologiasta vaan empatiasta, asiakaslähtöisyydestä, avoimuudesta ja siitä, että avataan organisaatiot uudenlaiseen ajattelun tapaan.”

Tapa, jolla nyt yritämme selvitä kaikesta tästä, on hyvin suomalainen: ”Pusketaan läpi sen harmaan kiven, tai jos ei pusketa, niin ainakin säästetään ja keksitään uusia tapoja olla tehokkaita”, Rasimus tuskailee. Hänen nähdäkseen meillä olisi kuitenkin ratkaisu ihan käden ulottuvilla: ”Ratkaisun avain on meidän oma aivopääomamme ja sen ymmärtäminen, että samoin kuin voimme liikunnalla kehittää kehoamme, voimme harjoittaa mieltämme.” Toisin kuin on luultu, aivot ovat alituisessa muutoksessa. ”Tutkitusti hyvä tapa harjoittaa mieltä on mindfulness-meditaatio”, Rasimus sanoo. ”Mindfulnessissa tuodaan mieli tähän hetkeen uteliaasti, avoimesti ja hyväksyvästi. Aina kun ajatus karkaa, se tuodaan lempeästi takaisin. Harjoittelemalla tämä ”aivojen lihas” alkaa sitten kehittyä.”

Tuottavuus tulee tyytyväisyydestä

Mindfulnessia on tutkittu paljon. Sen harjoittamisella on tieteellisesti osoitettu olevan yhtä paljon hyödyllisiä vaikutuksia hyvinvointiin kuin liikunnalla tai terveellisellä ruokavaliolla. Etuja ovat stressitason lasku, luovuuden, empatian, keskittymiskyvyn ja ihmissuhdetaitojen paraneminen ja lisäksi onnellisuuden tutkittu lisääntyminen.

Valmentamilleen yrityksille Rasimus muistaakin aina mainita, että onnelliset työntekijät ovat tuottavimpia. ”Toivoisin että tulevaisuudessa hyvä työntekijä ei vastaa kuulumisia kysyttäessä ”Hirveä kiire”, vaan että työyhteisöissä alettaisiin arvostaa niitä, jotka osaavat pitää taukoja, menevät offline-tilaan viikonloppuisin ja osaavat palautua vaikka metsässä. Alettaisiin arvostaa lepoa, palautumista ja pysähtymistä tähän hetkeen!”

Video Mari Rasimuksen puheesta Technopolis tapahtumassa.

Lue lisää muiden työn toisinajattelijoiden ajatuksia.

 

Innostutko työelämän muutoksen mahdollisuuksista, ja haluat lukea aiheesta lisää?
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uudet blogikirjoituksemme ensimmäisten joukossa.