Läsnätyötä vai etätyötä?

En haluaisi valita läsnätyön ja etätyön välillä. Haluan molemmat. Sekä että on aina parempi kuin joko tai.

Totta kai haluan välillä valita kotitoimiston, jos mitään syytä ajella toimistolle ei ole, varsinkin jos koko päiväksi on luvassa lähinnä yksin puurtamista läppärin kanssa. Mutta aina ja kaikille kotiin jääminen ei ole vaihtoehto. Sotkuinen keittiö ja pesemättömät pyykit voivat olla yhtä paljon keskittymistä häiritsevä tekijä kuin huomiota vaativa lemmikki.

Toimistolla saa töiden lisäksi hoidettua sosiaalisia suhteita ja melko usein pääsee ratkomaan myös eri tasoisia älyllisiä haasteita. Ja mieli ihan virkistyy, kun näitä pääsee hoitamaan kokonaispakettina, eli porukalla vääntämään ratkaisuja hankaliin juttuihin. Mutta yksinkin pitää voida olla. Jos toimistolle menemistä pitää alkaa vältellä, koska tietää, että tulee liikaa häirityksi, on jotain jossain mennyt pieleen. Tilat eivät vastaa tarpeita, tai niiden käytöstä ei ole sovittu.

Jos teenkin töitä junassa matkalla töihin, vietän päivän coworking-tilassa tai jään tapaamisen jälkeen vastailemaan maileihin asiakasyrityksen aulaan, olenko etätöissä? Olenko läsnätöissä, jos toimistolla katselen kauas horisonttiin ja haaveilen palmuista ja hiekkarannoista? Kuka määrittelee, missä menee läsnä- ja etätyön raja? Googlelta kysyin ja Työterveyslaitos vastasi, että yhtä vakiintunutta määritelmää ei ole, mutta jotkut yritykset ovat määrittelyä kyllä yrittäneet ja käytössä on erilaisia sääntelymalleja. Joissakin yrityksissä etätyö on vaan alkanut tapahtua.

Siirtymisen läsnätyöstä etätyöhön ei tarvitse olla hankalaa

Niitäkin yrityksiä vielä löytyy, jotka kategorisesti kieltävät etätyön tekemisen, eivät anna työntekijöiden edes viedä läppäriä kotiin ja/tai raportoivat jokaisen läsnäolominuutin kellokorttivekottimien avulla. Joskus kuulee etätyön kieltävien politiikkojen perusteluiden liittyvän esimerkiksi siihen, että työntekijä voi vaarantaa yrityssalaisuuksien paljastumisen, jos tekee työtä julkisilla paikoilla. Todellisuudessa suuremmat uhat taitavat kuitenkin tulla verkosta kuin olan yli junavaunussa tai kahvilassa. Jos etätyöt sallitaan työpaikalla vain joillekin, mutta ei kaikille, onko se etu yksille ja rangaistus toisille?

Johtamiselle etätyön tai mobiilityön salliminen asettaa uudenlaisia haasteita kuin perinteinen läsnäolotuntien johtaminen. Mutta uudenlainen ei aina tarkoita vaikeaa, vaan erilaista. Pitääkin alkaa miettiä, mitä halutaan saada aikaan, eikä sitä kuinka monen tunnin edestä tehdään töitä tavoitteen eteen. Samat luottamuksen lisäämisen haasteet liittyvät myös läsnätyön muutokseen silloin, kun perinteisestä nimettyjen työpisteiden avotoimisto- tai huonetoimistoratkaisusta halutaan siirtyä monitilaratkaisuun (activity based working), jossa annetaan enemmän vapauksia työtilojen vapaavalintaisuudessa.

Työ kulkee mukana

Minä antaisin kaikkein mieluiten työn vain tapahtua. Parasta olisi, että uskallettaisiin luottaa, että hommat tulevat tehtyä paikasta huolimatta – tai juuri sen takia. Koska ihmisellä on tarve kuulua joukkoon, se kyllä mielellään aina palaa kotipesään (lue: toimistoon), vaikkei hirvittävän tiukkoja sääntöjä läsnäolon tai etätyön määrälle sovittaisikaan. Yhteisen tavoitteen ja tekemisen kannalta naamatusten tapaaminen on hyvästä. Kun kohdataan ja jutellaan – välillä myös asian vierestä, luottamus lisääntyy, tullaan sitoutuneiksi toisiimme ja halutaan edistää yhteisiä päämääriä. Ja jos ongelmia tai ylilyöntejä tulee, otetaan ne käsittelyyn yksitellen ja käydään käsiksi juurisyyhyn.

Toimistolle tuleminen ei ole vain henkisesti virkistävää, vaan sillä on myös ruumista virkistäviä elementtejä. Työmatkan voi viilettää läpi metsien pyöräillen, lähijunan kyydissä kanssamatkustajia ihmetellen tai toveriautoilijoiden ajotaitoja ruuhkassa arvioiden. Jokainen matka on ainutkertainen kokemus. Lounas työpaikan ravintolassa on aina uusi kokemus, mutta onneksi useimmiten minulle ainakin erittäin positiivinen sellainen. Kotitoimistolla tarjolla ei välttämättä olisi kuutta annosvaihtoehtoa ja sivistynyttä aikuista juttuseuraa.

Vaikka teknologia mahdollistaa yhteyden pitämisen melkein mistä vaan ja koska vaan, on se valitettavasti niin, että virtuaalikohtaamisissa suuremmalla todennäköisyydellä tulee väärinymmärryksiä. Joihinkin tapaamisiin vanha kunnon kokous saman pöydän ympärillä yksinkertaisesti toimii paremmin. Varsinkin kun yhdessä ideoidaan ja luodaan uutta, pitää päästä kimpassa piirtelemään ja rautalangasta vääntämään eri näkemyksiä. Ja jos teknisiä ongelmia tulee, on kaveri vieressä auttamassa.

Etätyö vai toimisto? Liputan molempia ja vapautta valita. Sillä yhtä lailla läsnä voi olla poissaoleva kuin etänä hyvinkin läsnä.

Satu Hurme-Tikkanen
Tekstin on kirjoittanut Satu Hurme-Tikkanen, jonka vastuualueena Technopoliksessa on toimitilapalvelut, mm. Workplace Design-, kalustus- ja muuttopalvelut. Lue lisää Satun ajatuksia työympäristöistä.