Maailma muuttuu, rakkaus lajiin säilyy

Jääkiekkomies henkeen ja vereen sekä yrityskehityksen ammattilainen. Näitä molempia puoliaan Riku Kallioniemi pääsee täydellisesti yhdistämään toimiessaan Jääkiekon Liigan toimitusjohtajana. Kallioniemen voisi siis sanoa tekevän unelmatyötään ja hyvä niin, sillä hänen johtamansa organisaation työnjälkeä seuraa kuukausittain yli kolme miljoonaa suomalaista.

Hyvää (työ)elämää

Kun suhtautuu työhönsä intohimolla ja rakkaudella, voivat työn ja yksityiselämän rajat hämärtyä. Varsinaista työaikaa ei Kallioniemellä ole, varsinkin kun Liiga-ottelut pelataan iltaisin, ja niiden tuloksia voidaan analysoida pitkälle yöhön. ”Rajat on kuitenkin opittava vetämään, eikä kannata murehtia turhaan asioista, joihin ei voi vaikuttaa”, Kallioniemi muistuttaa.

Hyvään ja terveeseen työelämään kuuluu Kallioniemen mielestä hyvin tärkeänä osana se, että omasta työstään voi aidosti nauttia. Ison organisaation johtajana hänen työelämäänsä kuuluu luonnollisesti myös haasteita. ”Avoin sparrailu lajin ulkopuolisten ystävien kanssa tuo tarvittavaa tasapainoa ja perspektiiviä”, hän tuumii.

Parhaassa tapauksessa avoimuus ja sparrailu eivät jää vain yksityiselämän puolelle, vaan ovat myös osa työminää. ”Myös työyhteisön sisällä pyrin avoimesti ja rehellisesti olemaan ihmisenä läsnä. Kerron, miltä minusta tuntuu ja yritän ymmärtää, miltä muista tuntuu”, Kallioniemi kertoo.

Digi, digi

Koska Liiga muodostuu 15 eri organisaatiosta ympäri Suomen, on sujuva sisäinen kommunikaatio tavallistakin tärkeämpää. Onko digitalisaatio kaikkine mahdollisuuksineen tai helpotuksineen vaikuttanut Liigan tapaan toimia yhdessä? Kallioniemen mukaan näin on osittain käynyt: ”Tärkeimmät kulmakivet liigan yhteistoiminnalle ovat kuitenkin edelleen ihmisten kohtaaminen saman pöydän ääressä sekä tiivis keskustelu eri rooleissa toimivien ihmisten välillä.”

Digitalisaation tärkein merkitys Liigassa on ollut lähinnä erilaisten kehityspolkujen tunnistamisessa. Median murroksen omaksuminen organisaatiossa on ollut hyvä esimerkki tällaisesta uuden ajan mahdollisuuteen tarttumisesta.

Media murtuu, mitä sitten?

Media sirpaloituu ja yleisö on yhä lyhytjänteisempää. Kallioniemi ei kuitenkaan näe tätä uhkana huolimatta siitä, että yksi ottelutapahtuma kestää muutaman tunnin verran. Päinvastoin. Median murros on ollut Liigalle lähinnä uusien mahdollisuuksien tarjoaja. ”Uudet kanavat ovat mahdollistaneet sen, että jääkiekosta ja Liigasta puhutaan jatkuvasti päivän jokaisena hetkenä”, Riku Kallioniemi innostuu. ”Siksi Liiga pohtii aktiivisesti uusia tapoja ruokkia syntynyttä keskustelua, ja yrittää etsiä herkullisia alustoja kaikille niille tarinoille, joita yhteisössä syntyy.”

 

Kallioniemi pitää tärkeänä myös sitä, että Liigassakin muistetaan tiedostaa omat rajallisuutensa: ”Emme pysty jatkuvasti olemaan tilanteen päällä vuoden jokaisena hetkenä. Keskustelua voi toivoa ohjaavansa ja ymmärtävänsä, mutta sitä ei voi koskaan täysin hallita. ” Rajat on siis hyvä tiedostaa ja vetää niin henkilökohtaisella kuin organisaationkin tasolla, vaikka rakkaus lajiin hallitsee.

 

Lue lisää muiden työn toisinajattelijoiden ajatuksia.

 

Innostutko työelämän muutoksen mahdollisuuksista, ja haluat lukea aiheesta lisää?
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uudet blogikirjoituksemme ensimmäisten joukossa.