Kuopio

Technopolis Kuopion Microkadun uudet kiinteistöt viilenevät ekologisesti kaukojäähdytyksellä

Technopolis Kuopio Oy ja Kuopion Energia Oy ovat sopineet Microkatu 1:n uusien kiinteistöjen liittämisestä kaukojäähdytykseen. Technopolis Kuopio päätyi kaukojäähdytykseen sen ympäristöystävällisyyden ja huolettomuuden takia. Savilahden kaukojäähdytyksessä kiinteistöjä jäähdytetään pääosin Neulalahden syvänteistä otettavalla kylmällä vedellä.

Kiinteistö Oy Technopolis Microkatu 1 on Technopolis Kuopion ja Savonia-ammattikorkeakoulun omistama kiinteistöyhtiö. Kokonaislaajuus on yli 85 000 brm2.

– Alueellinen kaukokylmä on erinomainen tapa jäähdyttää rakennuksia, sillä keskitetty tuotanto on tehokasta ja vähentää päästöjä. Se tuo myös säästöjä kiinteistöjen huoltokustannuksissa. Perinteiseen kiinteistökohtaiseen tuotantoon verrattuna sähköenergian kokonaissäästö voi olla jopa 80 %. Tavoitteenamme on liittyä kaukokylmän piiriin uudisrakennusten osalta myös jatkossa, kertoo Technopolis Kuopio Oy:n johtaja Hannu Eronen.

Kaukojäähdytyksessä kiinteistöjen jäähdyttämiseen tarvittava kylmä vesi tuotetaan keskitetyn järjestelmän avulla. Jäähdytysjärjestelmä tuottaa kylmää vettä, joka siirretään erillisen kaukojäähdytysverkon kautta kiinteistöjen käyttöön – vastaavalla tavalla kuin kaukolämmityksessä, jossa kiinteistöjä lämmitetään kaukolämpöveden avulla. Neulalahden syvänteen kylmää vettä riittää hankkeen tarpeisiin myös kesällä, jolloin jäähdytystarve on suurimmillaan. Neulalahden kylmää vettä hyödyntävä ratkaisu parantaa energiatehokkuutta merkittävästi kiinteistökohtaiseen jäähdytykseen verrattuna.

– Savilahdessa on poikkeuksellisen hyvät lähtökohdat tehokkaaseen ja vähähiiliseen kaukojäähdytyksen tuotantoon ja jakeluun. Alueen suuret toimijat, kuten oppilaitokset, yritykset ja sairaala, ovat parin kilometrin säteellä syvänteestä, joka mahdollistaa kylmän veden hyödyntämisen kustannustehokkaasti rakennusten jäähdyttämiseen. Lisäksi alueen rakennuskerrosala tulee vuosien saatossa kaksinkertaistumaan, mikä lisää entisestään järjestelmän tehokkuutta, kertoo kaukolämpöjohtaja Reima Lassila Kuopion Energialta.

Kuopion Energian kaukojäähdytyshanke eteni vuosi sitten, kun Savilahden alueen merkittävin jäähdytyksen tarvitsija KYS päätyi kaukojäähdytykseen. Harjulan sairaalan tontin takaosalle sijoittuvan kaukojäähdytyksen tuotantolaitoksen suunnittelu ja hankinnat ovat työn alla ja laitos otetaan käyttöön keväällä 2020.

Lisätietoja antavat:

Kaukolämpöjohtaja Reima Lassila, Kuopion Energia Oy, p. 040 709 7601

Johtaja Hannu Eronen, Technopolis Kuopio Oy, p. 040 754 0576

 

 

Technopolis:

Technopolis on työympäristöjen asiantuntija. Tarjoamme joustavia ja tehokkaita toimitiloja, coworking-tiloja ja niihin liittyviä palveluita. Hoidamme kaiken työtilojen suunnittelusta sekä aula- ja kokouspalveluista ravintoloihin ja siivoukseen. Olemme sitoutuneet asiakastyytyväisyyteen ja omistaja-arvon kasvattamiseen. Meillä on 17 kampusta, joissa toimii 1 600 asiakasyritystä ja niiden 50 000 työntekijää kuudessa maassa Pohjoismaissa ja Itämeren alueella. Technopolis Oyj (TPS1V) on listattu Nasdaq Helsingin pörssiin.

 

Kuopion Energia:

Kuopion Energia –konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja sen tytäryhtiöstä, Kuopion Sähköverkko Oy:stä. Emoyhtiössä on energiantuotanto-, sähkökauppa- ja kaukolämpöliiketoiminnot sekä talous- ja henkilöstöhallinto. Sähköverkkoliiketoiminta on sähkömarkkinalain mukaisesti erillisessä tytäryhtiössä.