Asiakastarinat

Kasvuyritys Zervant ulkoisti toimitilapalvelut toimitilatarjoajalle

Kasvuyritysten suurimmat haasteet ovat prosessien ja kulttuurin skaalaaminen – sekä se, mistä löytää resursseja liiketoiminnan tehokkaaseen pyörittämiseen. Siksi suomalainen ohjelmistoyritys Zervant päätti heti alussa ulkoistaa toimitilapalvelut samaan osoitteeseen, josta vuokrasi myös toimitilat. Keskittäminen kannatti: Zervantin liikevaihto kasvoi 5 vuodessa huimat 3200 %, kun vapautuneet resurssit käytettiin liiketoiminnan kasvattamiseen.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

 

Zervant ulkoisti toimitilapalvelut – aikaa jäi ydinbisnekselle

Laskutusohjelmia valmistavan Zervantin menestyksen salaisuus on tiukka fokusointi ydinliiketoimintaan. Se on vaatinut kaiken ylimääräisen minimoimista – oli kyse sitten rönsyistä strategiassa, juoksevista kuluista tai hallittavien palvelusopimusten määrästä.

Kasvuyrityksen tarpeet muuttuvat joskus hyvinkin nopeasti, joten fokusoiminen ei aina ole aivan yksinkertaista. Siinä suureksi avuksi on tarpeen mukaan joustava työympäristö, sanoo Zervantin Brand Manager Tanja Lindner.

– Jos esimerkiksi koko nelikymmenpäisen henkilöstön täytyy yhtäkkiä päästä samaan kokoustilaan, sen saa vuokrattua helposti vaikka samasta rakennuksesta. Meidän ei olisi mitään järkeä makuuttaa omia kalliita kokoustiloja turhaan tyhjillään.

Vuokrasopimus, joka joustaa muutostarpeiden mukana

Liikevaihdon myötä on kasvanut myös Zervantin henkilöstömäärä ja tilantarve. Muutos alkuaikojen parinkymmenen neliömetrin tilasta nykyiseen 600 neliön toimistoon vaati viisi vuotta – ja neljä muuttoa Technopoliksen tiloissa.

Nopeasti kasvava tilantarve on monelle kasvuyritykselle todellinen haaste, sillä perinteiset jäykät vuokrasopimukset eivät palvele äkillisiä muutostarpeita. Jos toimitilatarjoaja sen sijaan joustaa vuokralaisen mukana, ei epäsopivissa tiloissa tarvitse turhaan kärvistellä pitkän sopimuskauden loppuun asti.

Zervantilla ei ole ollut haasteita löytää sopivia toimitiloja jatkuvasti kasvavalle henkilöstölle.

– Nykyiset tilat esimerkiksi löytyivät lopulta edellisen toimiston alakerrasta. Itse muutto oli ohi puolessa päivässä ja työntekoa pystyi jatkamaan uudessa toimistossa samantien, Lindner kertoo.

Kulttuuri on kasvuyrityksen paras valttikortti

Nopean kasvun johdosta kasvuyritysten resurssit ovat usein alussa tiukilla. Juuri murroskohdissa on kuitenkin erityisen kriittistä, että koko henkilöstö sitoutuu samoihin tavoitteisiin, arvoihin ja työn tekemisen tapoihin.

– Kun henkilökunta triplaantuu lyhyessä ajassa, on pakko pystyä varmistamaan, että liiketoiminnan ydinprosessit skaalautuvat tehokkaasti ilman, että kulttuuri kärsii, Lindner sanoo.

Parhaimmillaan toimitilat tukevat myös yrityskulttuuria: hyvän toimitilasuunnittelun avulla henkilökuntaa voi kannustaa esimerkiksi spontaaneihin kohtaamisiin, yhteisöllisyyteen ja toivottuihin työtapoihin. Myös Zervantin toimisto on suunniteltu työnteon ja työyhteisön tarpeet edellä ja ennen kaikkea työntekijöitä itseään kuuntelemalla.

– Yrityskulttuurilla ja työyhteisöllä on valtavan iso merkitys. Startup-yritys voi menestyä vain, jos se houkuttelee oikeanlaisia osaajia, ja siinä toimisto voi olla valttikortti.

Zervant on suomalainen ohjelmistoyritys, jonka tuote on ilmainen laskutusohjelma pienyrityksille ja freelancereille. Yrityksen toimitilat ovat sijainneet Technopoliksen tiloissa vuodesta 2010.

Toimitilat Espoon Otaniemessä antavat yrityksellesi ihanteelliset lähtökohdat yhteistyöhön eri alojen toimijoiden ja korkeakoulutettujen kanssa. Modernit ja älykkäät toimitilat ja toimistot sijaitsevat Otaniemessä, Aalto-yliopiston läheisyydessä Kehä I:n ja …