Moderni työ laajentaa reviiriäsi

Seminaarien puheenvuoroissa kerrotaan aina, että työnteko tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Tämä ei pidä paikkaansa. Työnteko on jo muuttunut. Paikkasidonnaisuus on vähentynyt, ja teknologia on vapauttanut tekijät työpöytien äärestä: paras paikka työskennellä löytyy sieltä, missä se on tehokasta, miellyttävää ja inspiroivaa.

Moderni työelämä ei pyöri yrityksen ja fyysisen sijainnin ympärillä. Sen sijaan keskiössä ovat vuorovaikutus, verkostot ja ennen kaikkea ihminen. Ei siis mikään ihme, että freelancerit, etätyöläiset ja muut itsenäisempää työympäristöä kaipaavat ammattilaiset hakeutuvat yhteiseen tilaan, kukin työstämään omia projektejaan. Sama mentaliteetti vallitsee myös suuryrityksissä: käyntiosoite ei enää kahlitse inspiraatiota, vaan työtä tehdään siellä, missä se on luontevaa.

Halu kuulua heimoon

Yhteisölliset työtilat ovat kasvava trendi. Esimerkiksi Piilaaksossa jaettu työympäristö on kohta ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Erityisesti luovaa ja tietointensiivistä työtä tekevät ammattilaiset suosivat ilmapiiriä, jossa ideat ja osaaminen pääsevät liikkumaan organisatoristen ja fyysisten väliseinien estämättä.

Ajatus jaetuista työtiloista ei ole uusi. Ensimmäinen yhteisöllinen työtila avattiin San Franciscossa reilut kymmenen vuotta sitten. Teknologian kehittyessä mahdollisuudet vain kasvavat, ja nykyään kokonaisen organisaation voi rakentaa pilveen. Työntekijä tarvitsee vain nopean nettiyhteyden ja vapaan tuolin.

Todellinen jaettu työtila on kuitenkin paljon enemmän kuin katto, lattia ja wifin yhteinen salasana. Jaettu tila tarkoittaa myös yhteisöllisyyttä. Kun eri toimialojen ja organisaatioiden edustajat jakavat saman fyysisen tilan, hierarkkisuus ja tarve keskinäiseen kilpailuun vähenee. Työntekijällä on tilaa olla oma itsensä. Samalla oman työn johtaminen paranee, kun työajoista voi päättää tiloista riippumatta. Näin työstä tulee merkityksellisempää.

Modernissa työelämässä tilanteet ja tehtävät muuttuvat jatkuvasti. Yksi asia ei kuitenkaan muutu. Ihminen tarvitsee työskentelyyn tilan, joka inspiroi häntä toteuttamaan itseään. Lähes aina sellaisessa tilassa ympärillä on muita ihmisiä, ja siellä missä on ihmisiä, on myös tarinoita. Meillä kaikilla on myös halu kuulua johonkin, johonkin itseään suurempaan – heimoon.

Kyläyhteisöjä jo vuodesta 1982

Technopoliksen DNA:ssa on ollut jo yli 30 vuoden ajan yhteisöllisyys vahvasti mukana. Olemme keränneet tarinoita ihmisistä, jotka tekevät työtä uudella tavalla, ihmisistä joiden työelämään kuuluvat erilaiset yrityskulttuurit, mukautuvat toimitilat ja laajat sosiaaliset verkostot. Näitä tarinoita jaamme kevään mittaan. Niiden kertojina ovat työn toisintekijät.