NewIcon kiitää terveysteknologian huipulle

Teksti: Pirjo Ronkainen  |  Kuva: Matias Honkamaa
Artikkeli on alun perin julkaistu Osuuskunta KPY:n omistajatiedotteessa 2/2016.

 

Muutto Itkonniemen tehdastiloista Viestikadun Technopolikseen oli merkittävä askel

NewIconin hallintotilojen ovella on lehmänkello, jota soitetaan kauppojen kunniaksi. Lopulta joku pehmusti kellon, kun se soi häiritsevän usein!

NewIconin menestyksen takana on onnekkaita sattumia. Yritys aloitti vuonna 2007 Kuopion Itkonniemellä vanhassa tehdaskiinteistössä, missä valmistettiin teollisuus-automaatioita.

– Roboteillamme pakattiin leipää, testattiin matkapuhelimia, koottiin ovia ja tehtiin melkein mitä vain, yrityksen perustajiin kuuluva markkinointijohtaja Jori-Matti Savolainen muistaa.

Ongelmana oli, että uuden projektin tuotekehitys vei edellisen katteen. Yrityksessä ryhdyttiin miettimään, mitä tuotetta pystyttäisiin toistamaan ja skaalaamaan.

Se löytyikin läheltä.

Savolaisen farmaseuttivaimo työskenteli Siilinjärven apteekin Vuorelan sivuapteekissa, missä oli uusi saksalainen apteekkirobotti. NewIconista lähdettiin sitä katsomaan ja todettiin, että sellainen osataan valmistaa itsekin.

Paikalle sattui Pielaveden apteekkari Helvi Hänninen, hänkin kiinnostuneena saksalaisrobotista. Tapaamisen seurauksena Savolainen alkoi suunnitella ja tutkia insinööriopintojensa lopputyönä ensimmäistä suomalaista apteekkirobottia. Heinäkuussa 2008 NewIcon toimitti laitteen Pielavedelle.

– Meillä oli vahva usko, että osaamme, Savolainen toteaa.

Apteekeista sairaaloihin

Hyvin nopeasti sana lähti kiirimään, että alalle oli tullut suomalainen toimija. Yritys päätti keskittyä apteekkirobotiikkaan.

Työtä riitti, sillä tietojärjestelmät ja niiden rajapinnat apteekkitietojärjestelmiin oli luotava. Tavoitteena oli tuoda teollisuudesta hankittua osaamista apteekkeihin. Kilpailijoilla tiedettiin olevan vakavia teknisiä ongelmia.

– Apteekeissa ei ole teknistä henkilökuntaa. Laitteen on oltava helppokäyttöinen ja toimintavarma, Savolainen sanoo.

Nyt NewIconin robotiikkaa on yli 60 suomalaisessa apteekissa. Vuosi sitten yritys meni ohi ulkomaisista kilpailijoista. Niitä on vähän, mutta ne ovat todella suuria.

– Olemme markkinajohtaja Suomessa. Kotimaisuutta arvostetaan paljon, tuki ja huolto ovat lähellä.

Sairaala-apteekeista ensimmäiseksi ehti Joensuun keskussairaala vuonna 2012. Harppaus oli pitkä, sillä sairaala halusi takeet osaamisesta lääkehuollon organisoinnissa.

Pian hankinnasta päättivät Kajaanin keskussairaala, KYS ja HUS, johon kynnys oli entistäkin korkeampi. Sekin ylitettiin.

– Se oli meille tulikoe ja kansainvälisestikin tärkeä.

Terveysteknologian piilaakso

NewIcon hakee jatkuvasti muun muassa ict-osaajia, sillä yritys suunnittelee itse ohjelmistot. Se on poikkeuksellinen kasvuyritys: tuotteet ja ohjelmistot valmistetaan itse.

– Yritys koetaan tosi kiinnostavaksi, avoimia hakemuksia tulee joka viikko. Kuopioon on kehittymässä terveysteknologian piilaakso.

Vuonna 2012 yritys voitti Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset –kilpailun, palkintona merkittävä avustus Tekesiltä. Euroopan Investointipankin kanssa on 8 miljoonan euron investointisopimus, johon sisältyy erilaisia rahoitusmuotoja.

Pullonkaula on yhä toimituksen aikainen rahoitus. Tuotekehitys on jatkuvaa ja vaatii panostuksia. Apteekkirobottien lisäksi on kehitetty älylääkekaappi ja steriiliä automatiikkaa sairaaloiden omaan lääkevalmistukseen.

Älykaappeja tarvitaan sairaalaosastoilla, lääkäriasemilla ja hoiva- ja palvelutaloissa. Hoitajia vapautuu potilaiden viereen, kun lääkehuolto on automatisoitu.

Isoille markkinoille

Samalla kun yritys valtaa kotimaata, se hakee jalansijaa kansainvälisesti. Messuesittäytyminen on todettu hukkainvestoinniksi.

Savolainen puhuu imuohjauksesta. Yrityksen toimitukset puhuvat puolestaan ja johtavat yhteydenottoihin. Näin vienti on avautunut muun muassa Iraniin, Venäjälle ja Israeliin.

Nyt töitä on tehty kovasti markkinoiden avaamiseksi Isossa Britanniassa, arabimaissa ja Pohjoismaissa.

-Kasvunäkymät ovat todella hyvät. Haluamme pitää yrityksen suomalaisena ja ydinosaamisen täällä. Suomi on laajasti esikuva terveydenhuollossa.

Technopolikseen valmiille

NewIcon muutti vuoden 2014 alkukesästä Technopoliksen vuokralaiseksi Viestikadulle. Tilat Itkonniemellä olivat käyneet epätarkoituksenmukaisiksi.

Yritys halusi pysyä Kuopiossa ja kun tuli tieto vapautuvista tiloista, neuvottelut Technopoliksen kanssa etenivät nopeasti.

– Palaset loksahtivat kohdalleen. Mietimme myös imagoasioita, kun yritykseen tulee vieraita. Täällä on huippupuitteet, Savolainen toteaa.

Positiivisia asioita löytyi runsaasti. Laajentumismahdollisuuksia on tarjolla moneen suuntaan ja jo muutaman kuukauden kuluttua muutosta ensimmäinen laajennus oli ajankohtainen. Nyt niitä on ollut viisi.

Toimistotiloja järjestyi helposti ja käytetyt toimistokalusteet hankittiin Technopolikselta sopuhintaan.

-Technopolis on ollut tukemassa kasvavaa yritystä joustavin vuokraehdoin ja pehmein ratkaisuin.

Technopoliksessa on aulapalvelut, lounasravintola ja erikokoisia neuvottelutiloja.

– Tulimme valmiille, Savolainen toteaa.

”Technopolis on ollut tukemassa kasvavaa yritystä joustavin vuokraehdoin ja pehmein ratkaisuin.”

 

TECHNOPOLIS KUOPIO OY

• Technopoliksessa on 67 000 m2 nykyaikaista toimistotilaa Kuopion Savilahdessa.

• Technopolis-konsepti ja -brändi antavat hyvät edellytykset toiminnan kasvulle.

• Technopolis Kuopio voi tehdä sijoituksia olemassa olevien kampusten laajennuksiin ja uusiin hankkeisiin, mikä luo hyviä kasvumahdollisuuksia.

• Jo nyt on näköpiirissä Savilahden alueen suunnitelmallinen kasvu, jossa ovat mukana Kuopion kaupunki, alueen toimijat: Itä-Suomen yliopisto, KYS ja Technopolis Kuopio. Yhdessä näistä muodostuu maakunnan kehityksen moottori.

• Osuuskunta KPY omistaa Technopolis Kuopio Oy:stä 40 %.

 

Lue lisää asiakastarinoita.