Oululainen Optomed Oy muokkaa asenteita ja mullistaa perinteistä alaa

Oululainen Optomed Oy on maailman johtava kannettavien silmänpohjakameroiden valmistaja. Yritys sijoittui marraskuussa Deloitten julkaisemalla suomalaisten teknologiayritysten kasvua mittavalla Technology Fast 50 -listalla hienosti kolmanneksitoista ja oli listalle päässeistä terveysteknologian yrityksistä nopeiten kasvava.

Tuotekehitys ja asenteiden muutokset vievät aikaa

Optomedin liikevaihto kasvoi vuosina 2012–2015 281 prosenttia. Tulosta voidaan pitää erityisen vaikuttavana, sillä medikaaliteknologia on perinteisesti varsin hitaasti muuttuva ala. Vuonna 2005 perustetun yrityksen alkuvuodet kuluivatkin pitkälti tuotekehityksen parissa. Kuusi vuotta myöhemmin yritys lanseerasi ensimmäisen selvästi kaupallisen tuotteensa ja liikevaihto ylitti ensimmäisen kerran miljoonan.

Viime vuonna Optomedin liikevaihto ylitti seitsemän miljoonaa. Pitkäjännitteisen tuotekehityksen ja tehokkaan myyntityön lisäksi kasvuun on vaadittu asenteiden muuttumista markkinaryhmän sisällä. “Lääketiede on varsin konservatiivinen ala. Olemme tehneet valtavasti töitä sen eteen, että lääkäri- ja asiakaskunta on saatu hyväksymään ajatus kädessä pidettävästä silmänpohjakamerasta”, Optomedin liiketoiminnan kehitysjohtaja Laura Piila kertoo.

Sen lisäksi, että Optomed myy tuotetta oman Smartscope PRO -brändinsä alla, se valmistaa myös muille alan yrityksille räätälöityjä tuotteita. Liikevaihdon kasvua on vauhdittanut myös neljä suurta ja tunnettua optisen ja silmäsairausalan toimijan asiakkuudet.

Eniten myyntiä Kiinaan

Perinteiset silmänpohjakamerat ovat isoja, kalliita ja hankalia liikutella, joten niitä on käytössä pääasiassa silmälääkärien vastaanotoilla ja erikoisterveydenhoidon yksiköissä. Optomedin markkinat ovat tähän verrattuna huomattavasti laajemmat. Sen valmistamat laitteet ovat perinteisiä huomattavasti edullisempia ja pienempiä, joten niitä voidaan hankkia myös yleislääkärien vastaanotoille, kotisairaanhoitoon, optikkoliikkeisiin tai apteekkeihin.

Piila näkee edullisille, kannattaville kameroille tarvetta erityisesti kehittyvissä, väkirikkaissa maissa. “Niissä ihmisiä, joita esimerkiksi diabetekseen liittyvät sokeuttavat silmäsairaudet uhkaavat, on entistä enemmän, ja kaikki heistä eivät pääse erikoisterveydenhoidon piiriin”, Piila toteaa.

Eniten silmänpohjakameroita Optomed myykin tällä hetkellä Kiinaan. Muita suuria markkinoita ovat Etelä-Eurooppa, Yhdysvallat ja Intia. Kiinassa myyntiä on edistänyt sinne vuonna 2014 perustettu myyntiin keskittynyt tytäryhtiö, jossa on kolmekymmentä työntekijää. “Olemme päässeet tehokkaasti luomaan uutta markkinaa erikoisterveydenhuollon ulkopuolella ja tarjoamaan tuotetta yleislääkäreille”, Piila kertoo.

Toimitilavalinnassa tärkeintä tarpeenmukaisuus ja muokattavuus

Liikevaihdon lisäksi myös Optomedin työntekijämäärä on kasvanut. Tällä hetkellä yrityksellä on Suomessa 45 työntekijää, joista 40 työskentelee yrityksen pääkonttorilla Oulussa. Kasvaneen työtekijämäärän vuoksi yrityksen edelliset tilat alkoivat käydä ahtaiksi ja yritys muutti hiljattain Technopoliksen Peltolan kampukselle.

“200 lisäneliötä ovat parantaneet työrauhaa huikeasti. Muuton myötä myös neukkarikapasiteettimme tuplaantui. Enää ei tarvitse palaveerata käytävillä”, Piila kertoo ensimmäisten kuukausien tunnelmista. Lisäneliöiden ohella elämää helpottavat talon tarjoamat palvelut. “Meidän elämää helpottaa kovasti, että siivous- ja muut tukipalvelut saadaan Technopolikselta eikä niistä tarvitse huolehtia.”

Ennen muuttoa toimistotiloihin tehtiin kattava remontti. Seiniä siirrettiin yrityksen tarpeita vastaavasti ja pinnat laitettiin uusiksi. Yritys on myös jo keskustellut Technopoliksen kanssa mahdollisuudesta vuokrata lisätilaa ja remontoida sitä prototuotannon tarpeisiin sopivaksi. Kokemukset edellisestä remontista ovat positiivisia. “Remontti ja kaikki muuttoon liittyvät valmistelut hoituivat jouhevasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Se oli hienosti hoidettu Technopoliksen puolelta”, Piila kiittelee.

Miten sinä työskentelet? Tee testi omasta työtavastasi.

Technopoliksen nykyaikaiset toimitilat Peltolassa ovat osa Kontinkankaan kampusalueen hyvinvointi- ja terveysteknologian Oulu Health -keskittymää. Oulun yliopiston lääketieteellisen tutkimuksen …