Mieluummin me kuin minä – Pauli Aalto-Setälä, työn toisinajattelija

Neljä vuotta sitten Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälän tiimillä oli haaste: miten saada vanhan aikakausilehtitalon digitaalinen B2B-liiketoiminta kasvamaan? Tehtävään tartuttiin toisinajattelijan otteella ja tulosta tuli. Matkallaan seitsemästä prosentista 70 prosenttiin Aalto-Setälä teki pari tärkeää huomiota, joita hän nyt jakaa ilolla eteenpäin.

Pauli Aalto-Setälä arvelee, että Aller oli haasteen edessä siksi, ettei media-ala ollutkaan niin nopea uudistumaan kuin mitä se muilta vaati.

– Jos johtoryhmässänne on jäsen, joka ajattelee että muutos menee kohta ohi ja sitten palataan vanhaan, niin kenkää sille: tämä ei mene ohi! Kaikki, jotka sanovat niin, pitää siirtää sivuun ja päästää eteen ne, jotka uskaltavat kokeilla, Aalto-Setälä kehottaa.

Tee läksysi ja tutki

Aalto-Setälä rohkaisee katsomaan asioita uudessa valossa: Mikä on mahdollista, mikä onnistui ja mikä ei; mitä muut toimialat tekevät, kuka haastaa meidät pahiten ja mitä niiden kanssa voidaan tehdä? On paikannettava, missä taito ja osaaminen asuvat.

– Meidän piti ottaa selvää, kenelle mainoseurot menivät, kun ne eivät enää tulleetkaan meidän hienoille aikakauslehdillemme, Aalto-Setälä muistelee. Kun allerilaiset löysivät syyllisen, heillä oli vaihtoehdot vähissä: oli käytävä vetämässä kilpailijoita turpaan tai opittava heiltä. Paras ratkaisu oli jälkimmäinen, ja se tapahtui kätevimmin ostamalla kilpailija omaan talliin.

Ideoi, innostu ja toteuta

Jahdatessaan digitaalista liiketoimintaa Aalto-Setälä löysi kolme keskeistä vaihetta, jotka onnistuneeseen muutoksen vaaditaan. Ensiksi on saatava ideointiprosessi käyntiin.

– Pitää sietää aivan järjettömän huonoja ideoita. Niitä on erikseen pyydettävä, sillä Suomessa ihmiset eivät muuten kerro ajatuksiaan.

Jos tarjottuun ehdotukseen ei tartuta, siitä ei ole mitään iloa.

– Jonkun pitää ottaa siitä kiinni ja innostua. Maailma on täynnä hienoja ideoita, joita kukaan ei ole kertonut tai joiden kohdalla ei ole kukaan muistanut nyökäyttää. Jos ideaa ei kukaan kokeile ei siitä mitään tule!

Toteutus on tärkeä osa prosessia, muttei se Pauli Aalto-Setälän mielestä ole media-alalla ongelma.

– Meidän bisneksessämme asiat valmistuvat nopeasti. Me haastoimme itsemme tekemään yhdessä ja keskittymään siihen, että hommat valmistuvat sovitussa ajassa.

Vauhtia selkeästä kuukausihaasteesta

Kuukausihaaste-ajattelu auttoi tiimiä ratkaisemaan ongelmavyyhden. He asettivat työskentelylle selkeästi artikuloitavan tavoitteen.

– Kun tilanne näytti huonolta, ainoa tavoitteemme oli saada rahat sisään ja heti. Emme keksineet mitään uutta vaan teimme meneillään olleet hommat loppuun, tyytyväinen tiiminjohtaja kertoo.

– Sitten edettiin tavoite kerrallaan kuin hyvässä treeniohjelmassa: suunniteltiin aina viikko- tai kuukausi-challenge. Jos teidän haasteenne on vaikkapa kollegoiden tervehtimisen vähäisyys, niin järjestätte sellaisen haasteviikon, jonka aikana kaikki tervehtivät toisiaan aivan holtittomasti yötä päivää, Aalto-Setälä avaa tekniikkaansa.

– Me olimme aikakauslehtiyhtiö, joka halusi kasvattaa digitaalista B2B-liikevaihtoaan, ja me nostimme sen seitsemästä prosentista 70 prosenttiin! Viestini on, että jos te mietitte että maailma muuttuu alallanne aivan erityisen paljon, niin olette väärässä. Ei muutu; kaikkien tilanne muuttuu yötä päivää ja jos tällainen vanha aikakauslehtitalo voi muuttua, on kaikki mahdollista!

Toisinajattelun ytimessä hauskuus

Seuraavat seikat Pauli Aalto-Setälä nostaa johtamisen toisinajattelun ytimeen: työpaikalla on voitava olla oma itsensä, pitää olla hauskaa ja työstä on saatava havaittavaa hyötyä. Lisäksi tiimin on pidettävä yhtä.

– En ole mikään sankarijohtaja, vaan minulla on aivan helvetin hyvä tiimi. Puhun mieluummin aina meistä kuin itsestäni, Aalto-Setälä sanoo ja teroittaa, että parhaat esimiehet ja tiimit käyttävät me-sanaa paljon.

– Me koulutamme esimiehistämme valmentajia, jotka osaavat antaa ja ottaa vastaan palautetta. Olen ollut pomona kolmisenkymmentä vuotta ja treenaan palautteen vastaanottamista edelleen säännöllisesti.

– Se, pysyvätkö ihmiset töissä riippuu siitä, millainen on ilmapiiri, minkä on sovittu olevan väärin ja mihin puututaan, hän vakuutta ja lisää pyrkivänsä myös aktiivisesti pois valittajien seurasta. – Olen mieluummin sellaisten ihmisten kanssa, jotka rakentavat uutta!

 

Lue lisää muiden työn toisinajattelijoiden ajatuksia.

 

Innostutko työelämän muutoksen mahdollisuuksista, ja haluat lukea aiheesta lisää?
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uudet blogikirjoituksemme ensimmäisten joukossa.