Pekka Hyysalo: Työnteko on tylsää, jos se ei ois hauskaa

Pekka Hyysalo on entinen freestylelaskija, jonka ura päättyi vakavaan aivovammaan kuusi vuotta sitten. Nuoren huippu-urheilijan arki muuttui hetkessä kamppailuksi elämästä. Työlään kuntoutuksen rinnalla yritteliäs Hyysalo on perustanut FightBack-organisaation, minkä lisäksi hän kiertää inspiroimassa ihmisiä ympäri Suomea kertoen selviytymistarinaansa.

Pysäyttävä käänne uralla

Hyysalon urheilu-uran huippu ajoittuu lukioaikaan. Ensin hän voitti Suomen mestaruuden ja vuonna 2010 hän sijoittui AFP:n big airin maailman listalla sijalle 11. Urheilu-ura loppui kuitenkin ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa. Keväällä 2010 hän kaatui laskuelokuvan kuvauksissa ja löi päänsä pahasti. ”Se oli luultavasti elämäni viimeinen hyppy. Taistelu AFP-rankingin sijoituksista muuttui taisteluksi elämästä”, Hyysalo kertoo.

Onnettomuudesta aiheutunut aivovamma oli vakava, ja Hyysalon tila vastasi aluksi neliraajahalvausta. Pian asteittainen toipuminen ja kuntoutus alkoivat. ”Masennuin noin viikoksi, kun tajusin, etten pysty enää ehkä laskettelemaan. Mitä iloa on kävellä, jos ei pysty laskemaan?” Hyysalo muistelee.

Hyysalo kuitenkin päätti olla lannistumatta ja lakkasi voivottelemasta. Positiivisen asenteen ja huumorin siivittämänä kuntoutus alkoi edetä ennätysvauhtia, ja ennusteita uhmaten päättäväinen Hyysalo kampesi itsensä jaloilleen rollaattorin avulla jo samana talvena. ”Se on se menopeli, jolla mummot painaa eteenpäin”, Hyysalo kuvailee. ”Mut se oli siisti peli pyörätuolin jälkeen.”

Toipuminen oli nopeaa, ja jo yksitoista kuukautta onnettomuuden jälkeen Hyysalon oli pakko päästä takaisin mäkeen. Suksien päällä ei kuitenkaan ollut enää samanlaista kuin ennen. ”Oli kamalan tuntuista, kun joku jossa oli joskus ollut niin hyvä, tuntui niin hirveeltä. Se kuitenkin motivoi mua opettelemaan laskemista uudelleen.”

Hyysalo oli laskureissulla, kun hän sai ystävänsä kanssa ajatuksen perustaa FightBack, jonka tarkoituksena oli tehdä vaatteita ja muita varusteita. ”Ajateltiin, että tuotot menisivät mun kuntoutukseen aluksi ja jos menee hyvin, pystytään auttaa myös muita. FightBackistä tuli mun elämä.” FightBackistä on sittemmin kehittynyt menestynyt brändi, jonka tehtävänä on tukea päävamman saaneita ihmisiä sekä lisätä tietoisuutta turvallisuusvälineistä urheilussa.

Työnteon on oltava hauskaa

Hyysalon polku on ollut kivinen, mutta intohimo ja ilo tekemiseen ovat tuoneet menestystä ensin urheilussa ja nyt nykyisessä työssä. Huippu-urheilijan arki on muuttunut kuntoutukseen, esiintymisiin ja brändin rakentamiseen. Hyysalo on tuonut Suomeen Vasa-konseptin ja avannut Turkuun avoimet treenitilat kuntoutujille. Menestystä on tullut myös palkintojen muodossa: vuonna 2014 Hyysalo palkittiin Suomen positiivisimpana ja vuonna 2016 Evento Awardsien vuoden suomalaisena puhujana.

Hyysalosta uhkuu ilo ja intohimo työhön: FightBackiin, laskemiseen ja kuntoutumiseen. Yrittäjäksi hän ei kuitenkaan lue itseään. ”Ei ole olemassa sellaista kuin yrittäjä-Pekka. Olen luonut FightBack-brändin, mutta en kuitenkaan ajattele, että olen yrittäjä. Tää on mun elämäntapa”, hän korostaa.

Työ merkitsee Hyysalolle ennen kaikkea hauskanpitoa. ”Työnteko on tylsää, jos se ei ois hauskaa. Oon oppinu nauttimaan tästä välillä raskaastakin työstä. Oon niin onnellisessa asemassa, kun teen työksi sitä, mitä mun muutenkin pitää tehdä. Nautin työnteosta. Minusta ei saa ahkeraa ja työtä ylistävää kuvaa. Teen, mitä tykkään tehdä. Jos päästään tilanteeseen, että kaikkien oma työ on se oma rakkain asia, sit meillä menee tosi hyvin.”

Marraskuun lopussa Hyysalo saapui Kuopion Technopolikseen kertomaan tarinaansa 250-päiselle yleisölle. Kuvassa Kuopion Technopoliksen työntekijöitä yhdessä Hyysalon kanssa.

Lue lisää kiinnostavia tarinoita työnteosta.