Hyvinvointi

Huipulle pääsy vaatii lajianalyysia

Työelämä on arjen huippu-urheilua!

Onnistuminen työelämän huippu-urheilussa ei ole yksilölaji. Edes lotossa ei voi voittaa yksin. Tarvitaan myyjää myymään veikkauskuponki (tai joukko ihmisiä rakentamaan veikkaus-aplikaatio), vedonlyöjiä ja veikkaajia rahoittamaan voittosumma sekä työnantaja, joka maksaa sinulle palkkaa, jotta voit veikata.
Missä tahansa porukassa huipulle pääsy ei ole yksin mahdollista, sillä menestymiseen tarvitaan sitoutunut ja hyvin organisoitunut tiimi tai useita tiimejä, joiden kaikkien tahtotila on nostaa itsensä lisäksi myös kollegan tasoa. Tarvitaan itsensä ylittämisen kykyä ja halua.

Huipulle pääseminen työelämässä ja urheilussa edellyttää selväjärkistä lajianalyysiä. Lajianalyysi on yhteenveto siitä, mitkä taidot ovat lajin ja työn kannalta kaikki kaikessa, mitä resursseja tarvitaan eteenpäin menemiseen, millaista ulkopuolista tukea tarvitsen? Onnekas työ nimittäin on mielenrauhaa hyvin tehdystä lajianalyysistä. Oletko sinä jo tehnyt sellaisen? Miten vastaisit seuraaviin kysymyksiin:

Mitkä ovat työssäsi viisi psykologista tekijää, onnistumisen perusedellytyksinä?
Arvioi kuinka taitava olet mielessäsi kussakin taidossa. Arvioi kutakin taitoa asteikolla 1-10, (1= taidot heikot, 10 = taidot maailmanluokan tasoa)

Mitkä ovat työssäsi viisi fysiologista tekijää, onnistumisen perusedellytyksinä?
Arvioi kuinka taitava olet mielessäsi kussakin taidossa. Arvioi kutakin taitoa asteikolla 1-10, (1= taidot heikot, 10 = taidot maailmanluokan tasoa)

Mitkä ovat työssäsi viisi sosiaalista tekijää, onnistumisen perusedellytyksinä?
Arvioi kuinka taitava olet mielessäsi kussakin taidossa. Arvioi kutakin taitoa asteikolla 1-10, (1= taidot heikot, 10 = taidot maailmanluokan tasoa)

Lajianalyysi ohjaa työn tavoitteita. Niin henkilökohtaisia kehitystavoitteita, prosessitavoitteita sekä tulostavoitteita. Merkitykselliset tavoitteet lisäävät työskentelymotivaatiota sekä sitoutumista. Huonot tavoitteet vain suostumista pakollisiin töihin.

 

Ovatko tavoitteesi SMARTilla mallilla?

Spesific: eli miten muotoilet tavoitteesi spesifiin muotoon?

Measurable: miten mittaat ja arvioit tavoitteessa etenemistä?

Achievable: Mistä tiedät, että tavoite on saavutettavissa ja sinun itsesi hallittavissa?

Realistic: Onko tavoitteesi realistinen sen suhteen, missä tilanteessa olet nyt?

Time bound: Aikatauluta tavoite. Aseta mitattavia välitavoitteita.

 

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kirjoittamalla vastaukset ylös.

1. Mihin haluat pyrkiä?

2. Mitkä ovat henkilökohtaisia kehitystavoitteitasi, jotta päätavoite (tulostavoite) tulee todeksi?

3. Mitkä ovat prosessitavoitteitasi? Missä prosesseissa tulee onnistua, että etenet kohti tulostavoitetta?

 

Tavoite-orientaatiot:
Mikä tavoite-orientaatio ohjaa sinua eniten työelämän tavoitteissa? Mihin orientaatioon haluaisit suuntautua enemmän? Mitä aiot tehdä asian eteen?

Motivaation johtaminen on huipputaito, jonka merkitys korostuu, mitä paineisimmissa ja vaativimmissa tilanteissa työskentelemme. Samoin kyky sietää ja puskuroida stressiä sekä paineita. Nekin ovat taitoja, joista ei kannata ottaa laiskanläksyä, nimittäin se kostautuu ennemmin tai myöhemmin.

Ilman itseluottamusta ei pärjää se kuuluisa Erkkikään. Itseluottamus on henkistä vastustuskykyä sietää epävarmuutta, mutta ennen kaikkea se on uskoa luottaa omaan onnistumiseen sekä kykyihin työskennellä tuottavasti myös epävarmuuden hetkellä.

Kiitos sinulle webinaarin katselija. Toivottavasti sinä olet pedannut työelämän huippu-urheilun edellytykset kuntoon.

 

Lasse Seppänen
Ammattivalmentaja ja psyykkinen valmentaja

 

Campus Club

Tarjoamme asiakasyritystemme henkilökunnalle erilaisia hyödyllisiä ja mukavia tapahtumia ja aktiviteetteja. Järjestämme tapahtumat pääsääntöisesti yhteistyössä asiakkaidemme kanssa.

Hyvinvointiwebinaarit ovat osa Campus Clubia. Niiden tavoitteena on auttaa työntekijöitä voimaan paremmin niin työpaikalla kuin vapaa-ajallakin. Tarkoituksena on saada hyvät päivittäiset valinnat rutiineiksi ja sitä kautta lisätä työ- ja toimintakykyä. Yllä oleva teksti perustuu 13.11. pidettyyn hyvinvointiwebinaariin “Työelämä on arjen huippu-urheilua!”. Webinaarit järjestetään yhteistyössä Trainer4U:n kanssa.

 

Kiinnostuitko Technopoliksen tiloista ja palveluista? Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää!