Voipullaa vai tehoshotteja – katso vinkit kokoustarjoiluihin

Kokous ilman kahvia on kuin autiomaa ilman keidasta, ja monen mielestä myös palaveripulla kuuluu kokoukseen miltei yhtä kiinteästi kuin kahvi. Lähes yhtä moni on kuitenkin alkanut suhtautua kokouksissa tarjottaviin makeisiin herkkuihin hieman varauksella, etenkin jos niitä on tarjolla palaverista toiseen. Yksi välttää sokeria, toinen rasvaa, kolmas gluteenia… Pitäisikö kokoustarjoiluista sitten luopua kokonaan, ettei tule vahingossa syöttäneeksi osallistujille pakkopullaa?

 

Ei pidä eikä kannata. Kokoustarjoiluissa on valinnanvaraa ja välillä viinerikin voi olla juuri oikea valinta. Oululaisen Sodexo Galaksin keittiömestari Maiju Anttila vakuuttaa, että kokoustarjoiluilla on tärkeä osa kokouksen onnistumisen kannalta ja niihin kannattaa panostaa. Voittaja ei vaan kuitenkaan enää ole se, jolla on suurimmat voipullat.

 

Hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisille jaetun PRO 2017 -tunnustuksen voittanut Anttila vastaa Oulun Linnamaan Technopoliksella sijaitsevan ravintolan keittiön toiminnasta ja mm. lounasruuan ja kokoustarjoilujen suunnittelusta. Kokousten järjestäjille Anttila haluaa tarjota monipuolisia ja helppoja ratkaisuja sekä tuoreutta ja raikkautta niin makumaailman kuin ideoidenkin suhteen.

Raikkautta ja pieniä annoskokoja

Anttilan mukaan ihmisten kiinnostus terveelliseen ruokaan ja ravitsemusasioihin näkyy myös kokoustarjoiluissa. “Ihmiset hakevat nyt tarjoiluilta keveyttä ja terveellisyyttä. Etenkin makeissa tarjottavissa toivotaan pienempiä annoskokoja ja yhä enemmän kaivataan myös esimerkiksi vegaanisia vaihtoehtoja. Suosittuja ovat myös muun muassa erilaiset tapas-tyyppiset makeat ja suolaiset suupalat ja terveelliset tehoshotit”, Anttila kertoo.

 

Jopa jokaisen kokouksen kulmakivenä pidetylle kahville on tulossa vaihtoehtoja ja haastajia. Anttila suosittelee kokouksiin kahvin rinnalle raikkaita makuvesiä, jääteetä tai vastapuristettua tuoremehua. “On tätä päivää, ettei kokouskahvituksessa ole pakko aina olla tarjolla mitään kovin rakasta, vaan esimerkiksi hedelmät riittävät. Eikä välttämättä aina ole pakko olla edes kahvia, vaan sen sijaan voidaan tarjota tuoreista, puhtaista raaka-ainesta tehtyä tuoremehua”, Anttila ehdottaa.

Tarjoilut asiakkaalle napin painalluksella

Onnistuneiden kokoustarjoiluiden suunnittelussa on tietysti otettava huomioon kokouksen kesto: useiden tuntien tai koko päivän kokoukseen tarvitaan jykevämmät eväät kuin tunnin palaveriin. Myös kokouksen ajankohta vaikuttaa. Anttilan mukaan varsin yleinen käytäntö on, että aamupäivän kokouksissa tarjolla on suolaista purtavaa ja iltapäivällä tarjotaan taas kahvin kanssa makea kahvileipä. Aamulla alkavat kokoukset hän suosittelee aloitettavan monipuolisella aamupalalla.

 

Technopoliksella asiakas voi kokoustilaa varatessaan tilata sähköisestä varausjärjestelmästä samalla tilaisuuteensa haluamansa tarjoilut. Anttilan mukaan asiakkaan kannalta onkin erittäin tärkeää, että kokoustarjoiluiden tilaaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Helppouden ohella Anttila pitää kuitenkin tärkeänä myös sitä, että asiakkaalla on tarjoiluiden suhteen riittävästi valinnanvapautta. Oulussa vaihtelua tarjoiluvalikoimaan on pyritty tuomaan muun muassa erilaisilla teemapaketeilla, kuten terveellisiä ja energisoivia herkkuja sisältävällä superfood-kokonaisuudella tai Suomen 100-vuotisjuhlavuoden henkeen suunnitelluilla kausittain vaihtuvilla kahvibuffeteilla.

Syöminen on sosiaalista

Sen lisäksi, että hyvillä kokoustarjoiluilla voidaan pitää huoli siitä, että osallistujat pysyvät virkeinä, aktiivisina ja tehokkaina, on kokoustarjoiluilla myös sosiaalisessa mielessä tärkeä rooli. “Usein se, että yhdessä voidaan nauttia pientä virvoketta ja jotakin pientä syötävää, tekee tilanteesta vähän rennomman ja ehkä asiatkin voivat olla sitten vähän helpommin lähestyttäviä”, Anttila pohtii.

 

Tärkeisiin palavereihin tilataan Anttilan mukaan lähes aina kokoustarjoilut, vaikka kokouksen kesto ei sitä välttämättä vaatisikaan. Laadukkaiden tarjoiluiden avulla voidaan viestiä laadukasta kuvaa koko yrityksen toiminnasta ja niiden avulla voidaan osoittaa asiakkaille tai työntekijöille, että heidän hyvinvoinnistaan ja vireystilastaan halutaan pitää huolta.

 

Pitkän kokouspäivän aikana kahvitukset tai muut tarjoilut tuovat kokoukseen myös tarpeellisia ja virkistäviä taukoja ja rytmittävät kokouspäivää. “Kahvitauolla ihmisillä on myös mahdollisuus tutustua toisiinsa henkilökohtaisemmalla tasolla ja käydä small talkia sellaisistakin asioista, jotka eivät liity tiukasti työhön. Tämä voi tehdä palavereistakin hedelmällisempiä”, Anttila sanoo.

 

Valitseepa sitten perinteisen pullan tai trendikkään supersmoothien, jotakin kokouksessa kannattaa siis tarjota. Eräässä asiassa voi kuitenkin mennä Anttilan mukaan pahasti pieleen: “Mahdolliset erikoisruokavaliot pitäisi selvittää ennakolta tai ottaa huomioon ja muistaa ilmoittaa tarjoilun järjestäjälle. On tosi noloa, jos palaveriin tulevalla asiakkaalla on vaikkapa keliakia eikä hän pystykään syömään tarjolla olevaa pullaa tai sämpylää.” Erityiseen tarkkuuteen Anttila kehottaa silloin, kun kokoukseen on tulossa ulkomaalaisia osallistujia. Voi olla loukkaavaa, jos kokouksessa on tarjolla sellaista, jonka syöminen ei ole yleisesti tapana ulkomaisen kokousvieraan kotimaassa.