Asiakastarinat

Yliopistonrinteeltä kaikki uuden yrittäjän palvelut

Technopoliksen Yliopistonrinteen kampuksen uuteen osaan on muodostunut todellinen ”yhden luukun” palveluyksikkö uusille yrityksille ja yrittäjiksi aikoville. Neuvontaa, rahoitusta ja muita palveluita tarjoava yrityspalvelukeskus on sijoittunut C-talon viidenteen kerrokseen.

Uusyrityskeskus Ensimetri, Finnvera, Tekes, Finpro, Pirkanmaan Yrityskummit, OP-Pohjola, TE-toimiston yrityspalvelut. Valtava määrä osaamista, asiantuntemusta, resursseja ja palvelutahtoa. Kaikki nämä löytyvät nyt samasta osoitteesta, yhteisen kahvihuoneen ympäriltä, yhden oven takaa.

Kaikki on paremmin kuin hyvin

– Aikaisemmin toimimme kukin eri puolilla kaupunkia, kertoo Finnveran aluejohtaja Juha Ketola. – Kun Yliopistonrinteen uutta osaa alettiin rakentaa, kävimme paljon keskusteluja keskenämme ja Technopoliksen kanssa. Ajatus yhteisestä osoitteesta alkoi tuntua yhä paremmalta ja heinäkuun alussa me sitten muutimme tänne.

– Yleensä muuttoon liittyy paljon kaikenlaista häslinkiä ja järjestämistä, mutta nyt kaikki kävi todella helposti Technopoliksen ansiosta. Näkee selvästi, että tämä on heille arkipäivää. Palveluympäristö antaa paljon lisäarvoa ja koko ekosysteemi toimii. Ei vain neliöitä, vaan kokonaisuus.

Yritysneuvoja auttaa alkuun

– Meillä käy vuosittain lähes 2 000 ihmistä, jotka miettivät yrityksen perustamista, sanoo Uusyrityskeskus Ensimetrin kehittämispäällikkö Kaj Heiniö. – Heistä 30-40 prosenttia päätyy perustamaan yrityksen. Meiltä lähtee liikkeelle 700 yritystä vuodessa.

– Kun henkilö miettii yrityksen perustamista, on yksinkertaisinta ottaa ensimmäisenä yhteyttä meihin. Järjestämme myös kolmen viikon välein ”minustako yrittäjä” -infotilaisuuksia, joissa käy satoja ihmisiä vuosittain.

Useimmat liikeideat koskevat Heiniön mukaan palvelutoimintaa ja suunnilleen neljännes kauppaa. Tuotannollisia ideoita on aina muutamia.

Prosessi lähtee liikkeelle tapaamisesta yritysneuvojan kanssa. Hänen avullaan henkilö voi arvioida liikeideansa, oman soveltuvuutensa yrittäjäksi ja konkreettiset onnistumisen mahdollisuudet. Yritysneuvojan avulla keskusteluun voidaan tuoda tarpeelliset asiantuntijat, rahoittajat ja muut tahot.

Keskittäminen tuo monia etuja

– Ensimetrin kautta yrittäjä saa ensimmäisen yhteyden kaikkiin tarvitsemiinsa kumppaneihin, eikä hänen tarvitse kertoa tarinaansa moneen kertaan eri tahoille, jatkaa Heiniö. – Me voimme esimerkiksi kirjoittaa lausunnon yrittäjästä ja hänen ideastaan rahoittajalle, joka voi antaa tarjouksensa saman tien sen perusteella.

Yliopistonrinteellä samassa osoitteessa toimiminen on Ketolan mielestä yllättävänkin merkittävä asia.

– Jaamme täällä yhteisen väljän tauko- ja tapaamistilan. Yhteisellä kahvinkeittimellä ja satunnaisilla kohtaamisilla on yllättävän suuri merkitys. Kun mielessä on jokin asia, on se helppoa ja nopeaa keskustella kollegan kanssa, joka sattuu paikalle. Asiat eivät jää odottamaan, vaan etenevät heti.

Yrityspalvelukeskuksen toimijat ovat hyvin verkostoituneita ja Technopoliksen uusissa tiloissa verkostoituminen on entistäkin tehokkaampaa. Myös monet keskuksen asiakkaista korostavat verkoston merkitystä: ihmiset tekevät! Kun olen maailmalla, voin samalla kertoa kaverin tuotteista. Laitetaan hyvä kiertämään.

Osaamisen avulla hyviä yrityksiä

Asiantuntijoiden tuella liikkeelle lähteneet yritykset pärjäävät suhteellisen hyvin. Kun toiminta käynnistyy suunnitelmallisesti, on yrittäjällä selvä polku jota edetä. Heiniö kertoo Ensimetrin seuraavan yrityksen alkumatkaa viiteen vuoteen asti, jonne 81 prosenttia seurattavista myös selviää.

Ketolan mukaan sparrauspolun läpikäyneet yrittäjät erottuvat myös Finnveran asiakaskunnassa laadukkaina. He ovat miettineet kulut, tulot ja toiminnan keskeiset asiat.

Heiniö korostaakin Ensimetrin kautta käytettävissä olevaa asiantuntijaverkostoa. Viisautta, näkemystä ja kokemusta on maksutta yrittäjän käytettävissä ja sillä on huomattava arvo myös rahassa mitattuna.

Pirkanmaa muuttuu ja kehittyy

Pirkanmaa on ollut pitkään rakennemuutosaluetta. Menneiden vuosikymmenten tekstiiliteollisuudesta on vain muistot ja raskas metalliteollisuus on suurelta osin saanut tilalleen ICT:n ja digitalisaation.

– Tampereella työttömyysluvut ovat valtakunnan korkeimpia, mutta suuri osa siitä rakenteellista, kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, arvioi Ketola. – ICT-sektorilla on jossain vaiheessa ollut jopa pulaa työntekijöistä, mutta nyt tilanne on parempi.

– Olemme myös nähneet hienoa kehitystä, kun yritykset ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa nollasta kymmenen miljoonan liikevaihtoon ja lähes kokonaan viennin varassa. Menestykseen tarvitaan myös onnea, mutta onni ja sattuma seuraavat niitä, jotka ovat valmistautuneet hyvin ja tehneet läksynsä.

Keskitytään omaan tekemiseen

Ketolan yksikölle muutto Technopolikselle merkitsi samalla opettelua aivan uuden tyyppisiin tiloihin: ennen oli koppikonttori, nyt avoin monitoimitila. Se vaatii oman totuttelunsa, mutta kokonaisuus ja läheinen yhteys yrityspalvelukeskuksen kaikkien muiden toimijoiden kanssa ovat erittäin myönteisiä.

– Toimimme aika monella paikkakunnalla Technopoliksen tiloissa, kertoo Ketola. – Täällä voimme keskittyä omaan tekemiseemme. Ei tarvitse huolehtia siivouksesta tai lamppujen vaihtamisesta. Yhden luukun periaate toimii tässäkin. Ja jos on jotakin tarpeita, niin tarvitsee vain sanoa vastaanoton henkilöille – ja asia hoituu aina.

Lue lisää tarinoita Technopolis Yliopistonrinteeltä.

Technopolis Yliopistonrinne ilmakuvaTechnopolis Yliopistonrinne sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa.

Technopoliksen Yliopistonrinteen tilatehokkaat vuokrattavat toimitilat Tampereen keskustassa sijaitsevat parhaalla paikalla, hyvien liikenneyhteyksien varrella ja vain viisi minuuttia rautatieasemalta. Huippumodernit toimitilat on rakennettu 2010-luvulla ja kampuksen uusimmat kaksi toimistorakennusta …