Pörssitiedotteet

Technopolis ostaa kampuksen Oslosta

TECHNOPOLIS OYJ                  PÖRSSITIEDOTE                      11.10.2013  klo 13.05

Technopolis ostaa kampuksen Oslosta

Technopolis on tänään allekirjoittanut sopimuksen IT Fornebu Properties AS:n (ITFP) kanssa. Osapuolet ostavat yhdessä Norjasta Suur-Oslon alueeelta modernin monikäyttäjä kampuksen, jonka yritysarvo on
1 800 milj. Norjan kruunua (220 milj. euroa*).

Kampuksen tulee omistamaan Technopoliksen ja ITFP:n yhteisyritys. Yhteisyritys pääomitetaan 35 prosenttisesti omalla pääomalla ja 65 prosenttisesti velalla. Technopolis tulee omistamaan 70 prosenttia  yhteisyrityksestä ja ITFP loput 30 prosenttia. Technopoliksen oman pääomanehtoinen sijoitus yhteisyritykseen tulee olemaan 441 milj. Norjan kruunua (54 milj. euroa).

Technopoliksen ja ITFP:n  630 milj. Norjan kruunun (77 milj. euron) omanpääoman sijoituksen lisäksi, yhteisyritys tulee rahoittamaan loput 65% hankintahinnasta syndikoidulla lainalla, jonka myöntävät SEB, Swedbank ja Nordea.

Kampus sijaitsee Fornebun alueella kuusi kilometriä Oslon keskustasta länteen Baerumin kunnassa. Fornebu on Suur-Oslon yksi nopeimmin kasvavista työssäkäynti- ja asuinalueista. Alueella on suurten norjalaisten yritysten pääkonttoreita kuten Telenorin ja Aker Solutionin, sekä Statoilin uusi alueellinen pääkonttori. Fornebu on myös vetovoimainen ja kasvava asuinalue, jonne on rakennettu ja rakennetaan suuressa määrin kiinteistöjä asuinkäyttöä ja vähittäiskauppaa varten.

Fornebun kampus on monikäyttäjäympäristö, jossa on kaksi uutta ja yksi peruskorjattu rakennus. Rakennuksia palvelee 1 200-paikkainen maanalainen autohalli. Kampuksen vuokrattavissa oleva pinta-ala on 70 500 neliömetriä ja sen taloudellinen vuokrausaste on 90 %.

Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang: “Tämä yrityskauppa on iso askel kasvutavoitteidemme saavuttamisessa ja kiinteistöomistuksiemme maantieteellisessä hajauttamisessa. Norjan talous on hyvässä kunnossa, Fornebun alue on kasvava ja kampus sopii kiinteistösalkkuumme erinomaisesti. Me uskomme alueen ja kampuksen markkina-arvon nousumahdollisuuksiin. Uskomme voivamme luoda lisäarvoa nostamalla kampuksen vuokrausastetta, lisäämällä palveluiden liikevaihtoa ja käyttämällä hyväksi Technopoliksen konseptia. Saimme myös vahvan paikallisen kumppanin, joka tuntee kampuksen erittäin hyvin ja on pitkäaikaisesti sitoutunut kehittämään sitä.”

Kampuksen ensimmäisen vuoden nettotuoton arvioidaan olevan 6,7 % ja vakiintuneen tuoton saavuttavan 7,7 % tason. Markkinoiden nettotuottovaade kiinteistökokonaisuudelle on 6,4 %. Technopolis konsolidoi yhteisyrityksen 100 %:sti kirjanpidossansa. Technopolis arvioi yrityskaupan lisäävän konsernin liikevaihtoa 19,3 – 20,1 milj. euroa ja 14,5 – 15,1 milj. euroa vuonna 2014.

Technopoliksella on oikeus ostaa ITFP:n omistama viereinen tontti, jolle on mahdollista rakentaa 15 000 – 25 000 neliömetriä toimistotilaa. Tontti tullaan kaavoittamaan uudelleen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Osana sopimusta ITFP:llä on oikeus myydä osakkeensa ennalta määritellyn hinnoittelumekanismin perusteella Technopolikselle 3 – 5 vuoden sisällä kaupan toteutumisesta. Technopoliksella puolestaan on oikeus ostaa ennalta määrättyyn hintaan ITFP:n osakkeet 5 – 7 vuoden sisällä kaupan toteutumisesta. Tämän jälkeen osapuolilla on oikeus tarjoutua ostamaan toisen osapuolen osakkeet yhteisyrityksestä ja mikäli ostotarjouksen vastaanottanut osapuoli ei tällöin myy osakkeitaan, tällä ostotarjouksen vastaanottaneella osapuolella on velvollisuus ostaa ostotarjouksen tehneen osapuolen osakkeet.

ITFP:n on norjalainen kiinteistösijoitusyhtiö, jolla on yhdeksän omistajaa. Suurin osakas on Norjan valtion omistama kehitysyhtiö The Industrial Development Corporation of Norway. Yhteisyritys saa kaupan mukana kokeneen kymmenen hengen tiimin, joka vastaa kampuksesta.

Kaupan arvioidaan toteutuvan joulukuun loppuun mennessä 2013 ja sillä ei tule olemaan merkittävää vaikutusta Technopoliksen vuoden 2013 liikevaihtoon ja käyttökatteeseen. Yhtiö pitää ennalla aiemmin antamansa kasvuohjeistuksen, joka on 14 – 17 % verrattuna vuoteen 2012.

* Tiedotteessa on käytetty EUR/NOK 8,19 vaihtokurssia myös liikevaihdon ja käyttökatteen arvioinnissa

Lisätietoja kampuksesta: https://www.technopolis.fi/fornebu-fi.

Technopolis Oyj

Keith Silverang
toimitusjohtaja
puh. 040 566 7785

Sami Juutinen
Johtaja, kansainväliset liiketoiminnot
puh. 040 484 7487
Technopolis Oyj on kiinteistöihin, toimitilojen vuokraukseen ja palveluihin erikoistunut pörssiyhtiö. Yhtiö on keskittynyt monikäyttäjäympäristöihin. Sen keskeinen toiminta-ajatus on yhdistää liiketoimintaa tukevat palvelut nykyaikaisiin toimitiloihin ja tarjota asiakkaille joustavat toimintaympäristöt. Technopoliksen tiloissa toimii noin 26 000 ihmistä ja lähes 1 400 yritystä ja yhteisöä Suomessa, Venäjällä, Virossa ja Liettuassa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2012 oli 107,3 miljoonaa euroa ja käyttökate 55,8 miljoonaa euroa. Technopolis Oyj:n osake (TPS1V) on listattu NASDAQ OMX Helsinkiin.

 

Jakelu:

NASDAQ OMX Helsinki ja Oslon pörssi
Keskeiset tiedotusvälineet
www.technopolis.fi