Historia

Kaikki alkoi meijerissä

Technopolis perustettiin kolmekymmentäviisi vuotta sitten kasvukoneeksi – kasvamaan itse ja auttamaan asiakasyrityksiään tekemään samaa. Yhtiö aloitti toimintansa vanhassa meijerissä Oulussa. Nyt Technopolis on laaja ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen liiketoimintakeskusten verkko, joka toimii kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa sekä Norjassa, Virossa, Venäjällä, Liettuassa ja Ruotsissa.

Jo kolmenkymmenenviiden vuoden ajan

Technopoliksen tarina alkoi vuonna 1982. Valion entiseen meijeriin Oulun keskustassa kerääntyi joukko elektroniikka-alan valmistus- ja suunnitteluyrityksiä, jotka muodostivat kiinteistöön Oulun Teknologiakylä Oy:n. Kylän ensimmäinen asiakas oli TSV-Insinöörit Oy, joka myöhemmin muutti nimensä Nestix Oy:ksi. Yritys on edelleen Technopoliksen asiakas.

historia_2

Pitkä loikka

Vanhasta meijeristä Technopolis on ponnistanut kolmenkymmenenviiden vuoden aikana pitkälle. Yhtiö on kasvanut, kehittynyt ja kokenut myös melkoisen muodonmuutoksen. Parhaiten tätä kasvua ja kehitystä kuvaa yhtiön alku- ja nykytilan vertaaminen toisiinsa. Technopoliksen perustamisessa ja alkuvuosien toiminnassa Oulun kaupungin merkitys oli aivan keskeinen. Kaupunki synnytti yhtiön oman elinkeinotoimensa työvälineeksi ja alueen huipputekniikan toimialan kehittämiseksi. Vuosituhannen vaihteessa kasvoi tarve ulottaa toimintaa myös muualle.

Pörssilistattu yhtiö

Nyt Technopolis on pörssissä noteerattu yhtiö . Sen liiketoimintakeskuksissa kuudessa maassa työskentelee runsaat 49 000 henkilöä. Suomessa yhtiöllä on toimintaa Oulussa, Espoossa, Vantaalla, Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Kussakin kaupungissa on useita toimipisteitä, esimerkiksi Oulussa viisi eri puolilla kaupunkia. Suomen lisäksi Technopoliksella on toimitiloja Pietarissa, Tallinnassa, Vilnassa, Oslossa ja Göteborgissa.

Kasvu jatkuu

Technopolis ei suinkaan ole asettumassa nauttimaan menneistä suorituksistaan. Päinvastoin – se haluaa jatkaa vahvaa kasvuaan ja toimintansa kehittämistä. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Keith Silverang korostaa, että Technopoliksen tähänastiset suoritukset ovat toki hyvä pohja, mutta eivät mikään takuu tulevasta menestyksestä.

”Aloitin nykyisessä tehtävässäni syyskuun 15. päivänä 2008, samana päivänä kun Lehman Brothers meni nurin. Olemme pärjänneet mainiosti, vaikka olosuhteet kävivät erittäin haastaviksi ja kilpailu kiivaaksi. Mutta pärjääminen jatkossakin edellyttää, että Technopolis pitää tärkeimmät kilpailukykytekijänsä huippukunnossa ja vielä terävöittää niitä”, hän huomauttaa.

Smart parkiksi

Technopoliksen liikeajatuksena on aina ollut asiakkaidensa kasvun ja menestyksen edistäminen. Yhtiön toimintatapa tämän toteuttamiseksi kehittyy jatkuvasti. Nyt Technopolis on suuntautumassa toimitusjohtaja Silverangin mukaan smart parkiksi. ”Me kiritämme kaikkia ekosysteemissä mukana olevia ja saatamme sen osapuolia työskentelemään yhdessä. Näin jokainen saa aikaan paljon enemmän kuin yksinään. Ja kokonaisuudesta tulee suurempi kuin osiensa summa”, toimitusjohtaja Silverang kuvailee.

Kirjoitus perustuu Technopoliksen 30-vuotisjuhlakirjaan Kertomus kasvusta, jonka on kirjoittanut Kari Arokylä.